A bányászok 3 millió grafikus kártyát vásároltak 2017-ben

Szerző: xoki | 2018. February 28. | hír | 62 hozzászólás

Eddig sem volt titok, hogy a kriptovaluta-bányászat népszerűsége nagyot ugrott 2017-ben, amely a grafikus kártyák hiányát okozta.

A Jon Peddie Research konkrét számokat is közzétett, amelyből kiderült, hogy a kriptovaluta-bányászok 3 millió grafikus kártyát vásároltak 2017-ben, körülbelül 776 millió dollár értékben. Úgy tűnik, az AMD volt az első helyen az eladásokban. Ennek ellenére még mindig a gaming piaca a legnagyobb, az AMD és az Nvidia is elsősorban erre fókuszál.

Sajnos ez nem jelenti azt, hogy az árak is kedvezőbbé válnának, de Dr. Jon Peddie szerint a játékosok kiegyensúlyozhatják ezeket az árakat azzal, ha bányásznak, amikor épp nem játékkal töltik az idejüket, mivel az árak egy ideig nem fognak csökkenni. Ez egy jó tanács azok számára, akik foglalkoznak a témával, ellenben hozzá nem értő személyek számára kockázatos, ha nincsenek meg a megfelelő előkészületek, mivel könnyen tönkre lehet tenni a GPU-t.

Hozzászólások: 62
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
no avatar
Magyarországon a következő módon lehetne ezt megoldani úgy hogy rávágnak 80%-os adót mert eddig nem adóztak belőle 😃 mingyárt nem lenne bányászat Magyarországon 😃 de egyébként felháborító hogy ilyen ingyen élők keserítik meg a gamerek életét én se tudok már vagy fél éve egy rohadt 1070-et venni mert mindig megy fel az ára. Már van is felrakva pár bányász gép a Hardverapro-ra meg a jófogás-ra ilyen 1 millától kezdődnek vicc az egész...
0
0
0
0
csuz-li avatar
Azért egyszer még sírni fognak a bányászok is, mert a kriptopénzeket nem védi semmilyen bank, meg tőzsde, semmi nem garantálja, hogy holnap reggel nem lesz az értéke 0.
Amúgy ez a helyzet nem túl jó a VGA gyártóknak sem. A bevételeik gyakorlatilag a gamer piacból vannak. Ha a gamerek nem vesznek új kártyákat (rosszabb esetben konzolra váltanak), akkor lesznek csak nagy bajban. Már így is szűkülni kezdet emiatt a piacuk, mert sok gamer nem cserélte le a kártyáját, mert nem volt mire, vagy túl sokba került volna, így ezt nem fogják tudni sokáig lenyelni.
Sokan mondják, hogy miért nem adják olcsóbban, ha annyira a gamer piactól függenek. Hát pont azért, mert akkor még ennyi kártya sem jutna erre a piacra, hiszem még jobban megérné a bányászat az olcsóbb kártyákkal.
0
0
0
0
💬 4
CuRi avatar
@csuz-li: Tökéletesen egyet értek. Viszont amikor lecsendesul ez a bányász baromság, szerintem a videokártya kiadók akkor sem fogjak csökkenteni az árakat, mert már most is lehet olvasni, hogy drágul a nyersanyag, meg abból is hiány van blablabla... szerintem most szimplán vérszemet kaptak a fejlesztők, és mindig találnak majd indokot hogy miért ilyen draga egy kártya. Sajnos lehetséges hogy a kapzsiság és a kriptovaluta a PC-s gamer közösség koporsójába az utolsó szög mert lassan már tenyleg csak a milliomosok kiváltsága lesz. Én is idén akartam váltani de így esélytelen, mert amire érdemes lenne váltani az 150-200 ezer magyar penz, ennyit pedig ha ossze is kaparok nyáron munkával, már csak elvből sem fizetek ki egy nyomorult viseokartyaert azért hogy aztán 20 ezerért megvehessem a játékokat.
0
0
0
0
csuz-li avatar
@CuRi: A nyársanyag tényleg drágul. A legnagyobb tétel a memória. Mivel a mobilok is eszik a memóriát a gyártók véges kapacitása miatt nő az ár. Ha csak RAM-ot akarsz venni, akkor is láthatod, hogy nagyon drágák lettek. (Ugye ez a piac egyik alapvetése).
Amúgy tényleg kérdés, hogy visszavesznek-e az árból. Én sem nagyon hiszem. Anno, mikor felmentek a HDD árak egy katasztrófa miatt, utána azok sem mentek újra le, mivel minden piaci szereplő tartotta az árat és árverseny sem indult ugyan is a vevők nem látták drágának, főleg a párhuzamosan épp felfutóban lévő SSD árak mellett. Szerintem sem fognak lemenni az árak, csak akkor, ha ez nagyon negatív hatással van az eladásokra, vagy az egyik piaci szereplő árversenyt kezdeményez. Mindkettőre van esély, mivel itt nem látható egy "SSD szerű" viszonypont, csak a konzol, ami meg jóval olcsóbb.
0
0
0
0
ors11 avatar
@csuz-li: Magyar-román viszonylatokba eddig se volt szerintem olcsó egy gamer gép vásárlása. Nekem pl. 170k se volt kevés pénz egy gtx1080ra, de hogy most 240k legyen csak egy videókártya azért az vicc. A jelenlegi gépemet 5 éve vettem 170k-ért képernyővel együtt a saját pénzemből, és már az is nagy dolog volt nekem. (újan, alkatrészenként természetesen) Egyedül házat felejtettem el venni, de az nem nyom sokat a latba. Szóval ha most 1-2 évig szeretnék maxon gamelni jó mélyre kell nyúljak a pénztárcámba. És ahogy mondtátok, a poén az, hogy az árak valószínüleg maradni fognak, valamilyen ok miatt, bármennyire is legyen az igaz. A konzoloké a jövő, ha így folytatják.
0
0
0
0
csuz-li avatar
@ors11: Két dologban reménykedhetünk:
[list]1. Sem az AMD-nek, sem az Nvidia-nak nem érdeke, hogy a konzoloké legyen a jövő. Még akkor sem, ha kisebb-nagyobb mértékben mindkét vállalat bent van a konzolbizniszben is. Az ugyan is számukra egy kis kockázatú, de ennek megfelelően kis hasznú projekt, miközben a növekedésük és a bevételeik zömét a gamer piac adja. Ez még az AMD-re is igaz, akik azért nagyobb falatot birtokolnak a konzolpiacból, miközben a gamer piacon kicsi a részesedésük.
2. Az AMD ahhoz, hogy növelni tudja a piaci részesedését kénytelen árversenybe belemenni, mivel az elmúlt évek tapasztalata szerint az Nvidia brand erejét nem tudja megtörni más módon. Az árverseny azonban idővel a másik felet is lépéskényszerbe hozza.[/list]
0
0
0
0
no avatar
MsI Gaming X rx 470 mennyibe megy most? Konkrétan sehol nem láttam eladót par ilyen kamu oldalon 8gbset 200 fontért..koszi ha tudna valaki segìteni
0
0
0
0
ors11 avatar
Azért vicces, hogy mostanra a konzol mellett az is reális lett, hogyha középktegóriás gamer laptopon gondolkodik az ember.
Egy Lenovo Y520, i7-7700HQ, 8GB DDR4, 2TB, GeForce GTX 1060 3GB Max-Q 280k körül van. Ma egy ehez hasonló gép+monitor kombóra is rá kell szánjunk kb. ennyit.
0
0
0
0
gtafun avatar
Eddig sem volt titok, hogy a kriptovaluta-bányászat népszerűsége nagyot ugrott 2017-ben, amely a grafikus kártyák hiányát okozta.

A Jon Peddie Research konkrét számokat is közzétett, amelyből kiderült, hogy a kriptovaluta-bányászok 3 millió grafikus kártyát vásároltak 2017-ben

Sajnos ez nem jelenti azt, hogy az árak is kedvezőbbé válnának, de Dr. Jon Peddie szerint a játékosok kiegyensúlyozhatják ezeket az árakat azzal, ha bányásznak, amikor épp nem játékkal töltik az idejüket, mivel az árak egy ideig nem fognak csökkenni.
Spoiler!

Pont ezért kéne olcsóbban adni,de azt úgy sem ismerik, sok kicsi sokra megy.Zavarná is a gazdagékat hogy a szegények játszanának,vagy videózásba kezdenének stb...Nem is lenne jó, ha okosabbak lennének az átlagosnál...a sok tudás amúgy is bajjal jár.Szart se kéne gyártani, ami amúgy is elavult szinten van, mert azzal se mennek semmire és csak a környezetet szennyezik.....
0
0
0
0
💬 6
santakigyo avatar
@gtafun: Nem tudom, én elosztanám kettővel ezt a számot és talán közelítően lenne. Minden hardver ára emelkedett, mindnél volt kifogás, hogy miért. Szimplán emelik és kész. Nem kell a rizsa, meg úgy őszintén most, hogy ezeket az adatokat leközölték akkor már minden természetes és elfogadott? A játékoknál is a lehúzás megy.... Az egész PC ipartól a hányinger kerülget.
0
0
0
0
gtafun avatar
@santakigyo: A KÖRNYEZETSZENNYEZÉS MIATT NEM VESZEK ÚJAT.
A FÖLDBŐL CSAK EGY VAN....
0
0
0
0
ors11 avatar
@gtafun: Egy apró észrevételem lenne. A Földnek semmi baja nem lenne. Csak az élet halna ki rajta. Szoktam is röhögni amikor ilyeneket írnak ki, hogy mentsük meg a Földet. Mi magunkat kell megmentsük nem a Földet. A Földnek csak jobb lenne nélkülünk.
0
0
0
0
gtafun avatar
@ors11: Szoktam is röhögni amikor ilyeneket írnak ki, hogy mentsük meg a Földet.
Az téged jellemez...
0
0
0
0
ors11 avatar
@gtafun: Valószínüleg nem jól értelmezted amit írtam. A Földön az emberi fajnak van a legnagyobb ökológia lábnyoma. Ha te úgy értelmezted a fenti utolsó mondatokat, mintha valami emo megnyilvánulás lett volna, akkor nincs mit mondjak. 😃
0
0
0
0
gtafun avatar
@ors11: "Ha te úgy értelmezted a fenti utolsó mondatokat, mintha valami emo megnyilvánulás lett volna, akkor nincs mit mondjak."

Szia nem úgy értelmeztem. 😉
0
0
0
0
wezz avatar
Ja. Majd nonstop járatom a videokarit maxon hogy aztán lepusztoljon 1 év alatt :S
0
0
0
0
no avatar
Talán még egy évet még ki fogok bírni a HD 7970 karimmal 😀
0
0
0
0
💬 4
FoLey avatar
@Black-Goku: Jó kari az én is terveztem volna olyat venni az egyik kiszemeltek között csak feljebb tolták az árukat. Marad a HD 7870-em egy jó darabig. 😆
0
0
0
0
Infi avatar
@FoLey: Nekem is marad a R7 265 ( 7850) 1050 et meg nem hinnem hogy megerne vennni vagy szerintetek?
0
0
0
0
H-ECTOR avatar
@Infi: áldom az eget hogy lecseréltem a 270xet 480ra egy éve 😆
0
0
0
0
no avatar
@Infi: Nem valószínű, hogy bárki is rábólintana, kb. 15-25 %-al erősebb a gtx 1050. Annyi, hogy jóval kevesebbet fogyaszt, de ez édes kevés a mostani ára mellett.

H-ECTOR, én meg nagyba vártam az új RX szériát, ami aztán jókora lebőgés lett. 😀
0
0
0
0
wgeorge85 avatar
Egészségükre...😆.
Remélem összeomlik a bányászat, mármint a kripto bányászat.
0
0
0
0
💬 1
Gaboo7 avatar
@wgeorge85: Már megkeresték a kártyák árát bőven ha össze is omlik...
0
0
0
0
no avatar
A piacon farkas törvények uralkodnak, akár csak a való életbe. Aki hamarabb csapj le rá, azé a kártya 😜 De valóban elég brutális az áremelkedés, főleg a magyar bérekhez képest. De ez manapság a kereslet kínálat törvénye, nézzétek meg a ddr 4 ramok ára is valami észvesztő. 30E forint 8 giga ramért? WTF 😃 Már processzort tud az ember jó áron szerezni, de ramot meg valami ördöngös áron tud az ember csak szerezni. Videókártya árak idén tovább fognak emelkedni.
Nvidia hibája is hogy nem növelik a készleteket, na mindegy idén nem hiszem látunk árcsökkenést. Én még pont időben vettem meg a GTX 1050-et decemberbe jól jártam vele 😀 Arra is látok esély hogy idén jó áron megszabaduljak tőle 😃
0
0
0
0
💬 3
ors11 avatar
@carl18: A Sapphire Radeon RX 560D PULSE 2GB 29k-ért vettem decemberben. Most 48k. Vicc ez az egész.
0
0
0
0
no avatar
@ors11: Jókor voltunk jó helyen, 48-at én se adnák ki érte 😜
0
0
0
0
ors11 avatar
@carl18: Bár nagyban gondolkodom, hogy lehet valami gond a gépemmel, mert amiután lecseréltem a 650ti-t, mégse szabadultam meg az fps droppoktól a LoL-ba 😜
0
0
0
0
no avatar
Valaki leírná,mi ez a bányászat? Bocs a tudatlanságomat,de már 4-5 cikk volt ebben a témában,de még mindig nem értem tisztán...
0
0
0
0
💬 3
TrapCard avatar
@Panthalas: Ha 5 cikkből se értetted meg most se fogod
0
0
0
0
no avatar
@Panthalas: Bányászás: Gépeddel sok sok sok áramot használsz fel és kapsz érte kriptovalutát... virtuális/netes fizetőeszköz... röviden tömöre

GPU különböző matematikai algoritmusokat old meg és csak számol és számol és számol a gpu.. magas terhelés, magas áramfogyasztás.. csökkenő gpu életerő magas villanyszámla cserébe némi virtuális devizáért cserébe, ami aligha fedezi a bányászati költségeket.
0
0
0
0
santakigyo avatar
@Black-Goku: Ez is olyan dolog,hogy minél több pénzed van annál többet tudol belőle csinálni.Most is az jár jól aki ugymond az eslők között vágott most bele.Szépen elterjed és végül leül az egész minden bizonnyal.Valakik jól megszedik magukat,valakik nem.Igy van ez minden téren.
0
0
0
0
fakkyee20 avatar
Erre csak annyit tudok mondani hogy roh@dna meg az összes bányász.... eddig tartogattam magamban de ha meglátok 1 ilyen cikket akkor a vérnyomásomhoz képest egy v-tech honda fordulatszáma a béke segge alatt van... egyszerűen nem tudok 1 ről a 2 re jutni, itt állok gép vásárlás előtt mert már eléggé kellene a váltás, de nem bírok felérni egy valamire való gépet.. hiába gyűlik a pénzem, ha szinte napról napra változnak az árak.. iszonyat dühítő ami manapság a számtech piacon zajlik. elnézést kérek mindenkitől ha a fogalmazásom kissé alpárira sikeredett de szerintem nem túlzok azzal ha aztmondom, hogy szétrobbanok az idegtől lassan.
0
0
0
0
💬 9
ors11 avatar
@fakkyee20: Megértem a felháborodásodat, sőt még lehetne sokkal alpáribban fogalmazni 😃 De nézd csak meg az én gépemet, na azt kéne már lecserélni 😃 A tied még jó ahoz képest 😜
0
0
0
0
fakkyee20 avatar
@ors11: Köszönöm a megértést, de én is a kis i3 at használom, a ryzen a tervezett gép 😃 szóval nem biztos hogy annyival jobb a gépem 😃
0
0
0
0
Zsohi avatar
@fakkyee20: Az egyetlen dolog amit tanácsolhatok, próbálj meg az EVGA-től, az európai üzletükből közvetlenül vásárolni. Az áraik rendben vannak, csak gép/telefon közelben kell tartózkodni, hogy legyen esélyed elcsípni egy kártyát.
0
0
0
0
ors11 avatar
@Zsohi: Kérdés, hogy a szállításért mennyit kell fizetni? Mert ahogy néztem az árak kifejezetten jók!
0
0
0
0
fakkyee20 avatar
@Zsohi: köszönöm a tanácsodat megnézem az oldalt, és remélem szerencsém lesz, egyébként az nvidia oldalán is jó áron vannak a kártyák de akárhányszor lépek fel, mindegyik out of stock...
0
0
0
0
no avatar
@fakkyee20: Irány akkor a kondi terem ha nem bírsz magaddal 😃 Vagy járj le Thai boxra ott megmutatják neked milyen ha van keményebb 😆
0
0
0
0
fakkyee20 avatar
@carl18: köszönöm szépen a fel ajánlást, de a fegyenc edzést előnyben részesíten, valamint nekem a kyokunshinkai karate sokkal jobb kikapcsolódást nyújt mint a thai box 😀 😉
0
0
0
0
Hiroshi_Ayugai avatar
@fakkyee20: Így van, Én is tavaly így voltam, eladtam az előző radeon R9 290-es kártyámat, mert sokat evett, gondoltam jó alternatíva lesz az nVidia 1060 6 gigás kártyája. 40 körül elpasszoltam májusban, kicsit vártam, még gyűjtögettem, mert újonnan 80 volt az ára egy jobb karinak, használtan meg 72-75 ért is lehetett találni. Aha.... mire félretettem az összeget szépen fel is kúszott az ára... a végén augusztusban már f***ta az agyamat és megvettem 95 ért... (ami még akkor is jó ár volt.. használtan) Most néztem nem régen 125-130 az ára használt piacon.... nevetséges. Remélem a garancia lejárta után is olyan tartós lesz, mint a Honda motorok 😀
0
0
0
0
fakkyee20 avatar
@Hiroshi_Ayugai: iszonyat dühítő de sajnos ez van... nekem tavaly óta gyűlik, nem is kevés, de egyszerűen nem bírom már 😃 valamint nevetséges hogy az a 125-130 amit irtál a 1060 6gb ra, az tavaly az év első felében még jócskán a 1070 alap modellek ára volt...
0
0
0
0
santakigyo avatar
Most ezt honnan tudják, hogy ki mire veszi a kártyát?
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@santakigyo: Egy átlag játékos nem szokta hatos pakkban rendelni a bányászásra leginkább használatos kártyákat. Egyébként valószínűleg a gyártóktól kapott adatok alapján saccoltak. 3 millió mondjuk elég nagy szám, ergo jó sok elektromos hulladék keletkezik rövid időn belül.
0
0
0
0
CuRi avatar
Húúúú mennyi túlhajtott, kifüstölt kártyával lesz ellátva a használt piac amikor a wall street-i felső 1000 úgy dönt, hogy lenyomják a bitcoin árfolyamát, mert egyszer ez is el fog jönni... Aztán majd megy a sírás-rívás és mindenki eldobja a csákányt könnyek között, végül pedig marad a Mánkráft "találj 10 perc alatt Diamondot" cselendzs a népeknek, de ahhoz meg nem kell Gaming kártya. Pár év és sokan fognak csődöt jelenteni a kriptovaluta miatt. Dr. Jon Peddie meg úgy néz ki felcsap Gyurcsány 2-nek, mert ugye mindenki emlékszik amikor Feri buzdította a népet, hogy a svájci frank alapú hitel mennyire megéri, aztán tudjuk, hogy mi lett annak is a vége.
0
0
0
0
💬 7
no avatar
@CuRi: Ha minden igaz a kínaiak pörgetik leginkább.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@Akiaz: Főleg ők, meg a ruszkik, meg a viszonylag elmaradott országok lakói, ahol szükség van a jövedelemkiegészítésre. A wallstreetnek meg áruld már el mi köze van a "bitcoinhoz" mert szerintem semmi, és ha a bitcoin be is dől, van millió másik kriptovaluta, amit sorról sorra nem tudnak bedönteni.
0
0
0
0
CuRi avatar
@botmunpls: Hogy a Wall Streetnek mikoze van a bitcoinhoz?😂 Elárulom, hogy a Wall Streetnek mindenhez köze van amiben ott van a penz szo, főleg amiben ilyen nagy mennyisegben. Üdv a 20.-21. szazadban😂 A tőzsde kereskedés kozpontja... Tudod alltalaban akkor szokott gazdasagi világválság lenni ha a Wall Streeten valami nem oke... pár háborút mar köszönhetünk a spekulatoroknak. A tobbi kriptovaluta meg jelentéktelen árfolyamot képvisel a bitcoinhoz kepest. A totális csődhöz elég lenne annyi ha a bitcoin árfolyama 7500 dollárról lemenne mondjuk 4000 dollárra, sőt már az is ha mondjuk holnaptól hirtelen lassan elkezdene esni az árfolyam mert az is pánikot okozna. A tobbi kriptovaluta meg ennek a 4000 dollárnak sincs a közelében ha jól tudom.
0
0
0
0
Larten avatar
@CuRi: Ezt nem DiCaprio mondta két utcacsík felszívása után?
0
0
0
0
CuRi avatar
@Larten: Lehet o is mondott ilyet de én nem onnan művelődök 😀 Ez a baj hogy az embereknek annyi fogalma van a világról amennyit ezekből a filmekből látnak, távolabb már képtelenek nezni. A DiCaprio fele filmben sok a tulzas, sőt a film nagyresze az, de van benne sok olyan elem ami sajnos közel áll a realitashoz. Egy apró kérdésem lenne nekem is... szerintetek a masodik világháború hol robbant ki? 😊
0
0
0
0
Rockos avatar
@CuRi: A második világháború 1939. szeptember elsején kezdődött, Lengyelország lerohanásával. Hitler bácsi paktumot kötött Szovjetékkal, melynek nyilvános része egy megnemtámadási szerződés, titkos záradékában pedig a lengyel területek a két hatalom közti felosztása szerepelt. Miután Németország megtámadta Lengyelországot, Anglia és Franiaország hadüzenetet küldött a németeknek, ezzel kirobbantva a háborút.
Én erre emlékszem, ehhez hogy kapcsolódik a Fal Utca?
0
0
0
0
CuRi avatar
@Rockos: Gazdasági világválság, melynek kovetkezteben Németországban hihetetlen mértéket oltott a munkanélküliség, a szegénység, az éhezés, és a bűnözés. Ekkor jött Hitler a képbe, akire (mivel ezeket a problémákat megoldotta és kivezette a németeket a válságból) messiaskent tekintett a nép. A válság a Wall street-i tőzsde összeomlásaval keletkezett. Katonai értelemben tenyleg akkor és úgy robbant ki ahogy mondtad, de a fo kiváltó ok az ez volt. Na de ez már nagyon off tema szoval hagyjuk is 😂
0
0
0
0
Gyrger72 avatar
Én pl. azt se tudom mire való a Bitcoin, de ez a bányász dolog engem is bosszant! 😞
0
0
0
0
💬 2
gigazte avatar
@Gyrger72: Ez komoly? 😆
0
0
0
0
no avatar
@Gyrger72: Bolondok aranya 21. századi megfelelője. 😀
0
0
0
0
FoLey avatar
Hát remélem rájuk robban a sok gpu bányászatozás közben. 😆
0
0
0
0
💬 3
Andris18 avatar
@FoLey: Már gtx 1050ti is alig lehet venni Arról nem is beszélve hogy az amd vonalon mindig volt olcsóbb de kb ugyanolyan jó kártya. Reménykedek veled.
0
0
0
0
no avatar
@Andris18: GTX 1050ti nem kimondottan bányászásra való. 😀 Gyanítom, hogy azt inkább a játékosok vásárolták fel jobb híján, de sose lehet tudni mire fanyarodnak rá a vájár harcosok is.
0
0
0
0
no avatar
@FoLey: Van esély rá. Nemrég is leégett egy bánya.
0
0
0
0
no avatar
... Dr. Jon Peddie szerint a játékosok kiegyensúlyozhatják ezeket az árakat azzal, ha bányásznak, amikor épp nem játékkal töltik az idejüket...

Lassan már ez az általános családi program.
0
0
0
0
💬 1
Rocky12 avatar
@LordSzalko: Ezen jót nevettem 😂
0
0
0
0
Wihay avatar
Jár a taps nekik, vajon a GTX 2060/2070 videókártyával lesz valami változás? -Mert elvileg az a bányászoknak fog készülni.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció