16 magos Ryzen várható

Szerző: xoki | 2017. March 24. | hír | 45 hozzászólás

Körülbelül egy hete felbukkant egy pletyka, mely szerint az AMD egy 16 magos, 32 szálas Ryzen CPU-n is dolgozik, és egyre több jel utal arra, hogy ez igaz.

Ezek a CPU-k az eddigiekhez képest várhatóan kisebb órajelen pörögnek majd. A legújabb információk szerint 3.1Ghz alapórajel és 3.6Ghz turbo a várható sebesség, amely körülbelül két R7 1700 CPU-nak felel meg.
Érdekesség még, hogy elvileg ez a széria szintén asztali PC-khez készül. Általában a sok maggal rendelkező CPU-k mind szerver gépekhez, vagy más hasonló, nem egyszerű felhasználók által végzett munkákhoz készülnek. Alkalmasabb lehet majd komolyabb fejlesztői feladatok elvégzéséhez, és valószínűleg pontosan ilyen célra is tervezik őket.

Hozzászólások: 45
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
datguyKSZ avatar
16 mag 32 szál te jó isten na ez már biztosan leveri az i7-eseket :😂😂
0
0
0
0
csuz-li avatar
Ilyen az, amikor az IPC-t vizsgálják: [LINK]
Ez az a rész, ahol megy az összehasonlítás:
https://images.anandtech.com/graphs/graph9483/5.png

Amúgy érdekes az eredmény a generációk között, főleg a Broadwell-Skylake váltásról mond sokat egy ilyen összehasonlítás.
https://images.anandtech.com/doci/9483/Generational%20CPU%20IPC_575px.png
Amúgy ez az oka annak, hogy kilépett az Intel a Tic-Tac-ból.
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Gaboo7

Én értem hogy te mit mondasz, lehet én nem fogalmazok érthetően. 😃
Szóval nekifutok még egyszer.

Több generáció/gyártó/architektúra között úgy tudsz teljesítmény különbséget mérni hogy egy ciklus alatt megnézed hogy az adott CPU hány feladatot végez el. Így kézzel fogható értékből megtudod állapítani hogy a puszta teljesítménye mi az adott eszköznek az elődjei/konkurenshez képest.

Na, ha fogsz egy 1700X-et meg egy 7700K-t azonos órajelen, és megnézed hogy melyik hány számítást végez el azonos idő alatt, megkapod hogy melyik processzor végez el több munkát azonos körülmények között. Így megkapod azt hogy mire képes X, Y ellen.

Értem én hogy mivel X ezt az architektúrát használja ezért jobb mint Y ami egy másikat, de a tesztnek pont ez a lényege, hogy megnézd hogy X mennyivel tud többet mint Y ugyan azon a beállításon.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Gaboo7: Hát nagyjából erről beszélünk. Persze van aki megveszi, mert nem számít az ér, de van olyan is, aki terepjárót vesz a városba, holott azzal rosszabbul jár, mintha városi autót venne a városi közlekedéshez.
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
csuz-li16: Játékra nem vennék 6950x-et mert nem éri meg az árát ahogy az 1800x és az 1700x sem.

NSD4rKn3SS6:
Szóval ha az intel "új architektúrát" dob a piacra az össze mérhető mert ugyan az, de ha AMD az nem? 😃


Az intel nem a 2. generációs i7 óta nem fejlesztett lényegesen az arhitecturán, minden évben csiszolgatja de lényeges különbség nincs (azonos órajelen kb azonos teljesítmény és ha a kupak alatti paszta is ugyanolyan lett volna minden generációnál akkor kb azonos tuning). Olyan mintha összemérnéd a GTX1070-t és a RX 480-at azonos órajelen, lehet de sok értelme nincs, mivel más az alap órajelük, a felépítésük és a tuning potenciáljuk. (talán így megérted)
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
cseszka
Igen, pont erről írok, megírták hogyan kell kezelni a processzort és máris ugrott feljebb a teljesítmény. 😀
0
0
0
0
cseszka avatar
Nemvagyok egyik párti sem,fölös pénzem sincs váltani se Ryzenre se Intelre igy nem követem a teszteket se,de itt egy cikk,tegnapi.Állitólag gyorsult,de ugye az Ashes of the singularity alatt.
[LINK]
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Szóval ha az intel "új architektúrát" dob a piacra az össze mérhető mert ugyan az, de ha AMD az nem? 😃
[LINK] tessék itt egy Ryzen vs Kaby.

Mindig így mérik a teljesítményket ha két processzor erejét kell összemérni, ezen kár vitatkozni, és pont az a lényeg hogy két generáció között mekkora a számításbeli különbség, legyen az házon belül vagy kívül.

A játékok is kihasználnák ha meg lenne írva a kódba hogy hogyan kell kihasználni, de régi játékokba nincs.
Nem varázsgömb kell hogy a fejlesztők optimalizáljanak minden architektúrára hanem pénz és tudás, meg talán még egy kis pénz is, és ha van piaci rés vagy igény amit az AMD kitölt, akkor fognak is rá optimalizálni mert még több pénzük lesz belőle. 😀

Szóval majd ha jönnek ki új cimek amik alkalmasak kezelni a zen arch-ot, akkor vissza térhetünk arra hogy melyik jobb játékra, addig meg mindenki eltudja dönteni hogy csak játékra i7-et vesz, vagy időtálló platformra költ, vagy nem csak játszani akar.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Gaboo7: És mi a véleményed arról, hogy az i7-6950x mennyivel szarabbul teljesít, mint az i5-7600? Ha már mindenáron az almát a körtével akarod összehasonlítani? Vagy maradjunk a jelenben, hasonlítsuk az almát az almához és nézzük, hogy az 6950x-hez képest az 1800x hogyan teljesít...
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
NSD4rKn3SS6: Igen, hasonló felépítésű CPU-kat... Amit linkeltél ott csak intel CPU teszteltek, a 2-6. generációig. De mint leírtam teljesen más felépítésű a két CPU semmi értelme azonos órajeleken mérni őket. De látom hogy halott ügy vagy.
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Gaboo7
A CPU-kat sem mérték sehol azonos órajelen mert az eltérő felépítésükből adódóan nem mérvadó!

Már hogyne mérnék... [LINK]

A bulldozer már papíron is kudarc volt. 😀 De kellett a bevétel hogy teljesen új architektúrát építsenek.
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
csuz-li16: És te már ismered ezeknek a processzoroknak a sebességét. Gyerekek maradjunk a jelenben, tessék eltenni a kristálygömböket. 😆 Tisztán látszik hogy a 7600k és az 1700x van párban játékok alatt most és ennyi. Ezt el kell fogadni. Az meg hogy mi lesz majd hetek/hónapok múlva kiderül akkor.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Gaboo7: Miért? Ott a teljes 3-as és 5-ös sorozat. Vagy úgy érted, hogy ma még? Akkor viszont egyáltalán nincs, mert még eddig csak a 7-es széria, a csúcsprocesszorok jelentek meg. Lentebb le is írtam, hogy nagyjából mi mivel van, mivel lesz párban, minek lesz versenytársa.
https://gepigeny.hu/hir/16-magos-ryzen-varhato-1…2#c3515174
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
NSD4rKn3SS6: Az hogy mit tud majd szerintem hagyjuk a jósokra... Ez volt a Bulldozer-nél is. Tesztelni pedig mindig azzal kell ami van mert sajnos senkinek nincs időgépe.
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Az elmúlóban lévő generáció játékait tesztelni és azokra alapozni egy processzor képességét olyan mint elvárni hogy egy forma 1-es autó terepjáróként viselkedjen 😃

Amint jönnek ki új címek amik fel vannak készítve az új microarchitektúrákra azonnal más lesz a leányzó fekvése a piacon, ezen kár rágódni. Addig meg úgyis mindenki azt vesz ami épp a vételkor neki a legszimpatikusabb, én is Intelt vettem amikor leváltottam az FX6300-at mert nem volt más a piacon, és az volt a legjobb vétel, ezzel semmi baj nincs.

De ismétlem, nem kell temetni egy újdonságot csak azért mert 10-20 FPS-el kevesebbet hoz a jelenleg piacon lévő játékokban. Pláne hogy folyton dolgoznak azért hogy ez ne így legyen.
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
csuz-li16: Azért mert a Ryzen esetében nem sok alternatíva van játékra (pedig állítólag arra készült)... 😀
0
0
0
0
csuz-li avatar
Gaboo7: Csakhogy játékra nem veszel sem i7-6900K-t, sem i7-6950x-et, sem 1800x-et, sem 1700x-et...
Nem is értem, hogy miért nem beszélünk akkor arról, hogy a 6950x mennyire szar, mert játékok alatt még a 7600K is leveri és sokkal olcsóbb...
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
csuz-li16: Ha játékra veszek processzort akkor nem a kategória érdekel hanem az hogy milyen árban milyen teljesítményre képes a mai játékok alatt egy felső-közép vagy felső kategóriás GPU-val. Hiába a hiper-szuper 16 szálas processzor ha majdnem fél áron szinte mindenhol megveri egy 8 szálas intel proci. Majdnem fél áron kapok nagyobb teljesítményt, nekem ez számít!

NSD4rKn3SS6: A CPU-kat sem mérték sehol azonos órajelen mert az eltérő felépítésükből adódóan nem mérvadó! Az AMD az előző generáció csúcsprocesszorainál pont az órajelek növelésével próbálta kompenzálni a lemaradását (FX-9590@4.7GHz) nem sok sikerrel...
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Én még mindig az 1700X-ről beszélek de ugyan minek... 😃

Eltérsz a tárgytól, GPU-nak köze nincs a CPU működéséhez, létezik olyan hogy IPC (Instruction Per Cycle) [LINK] ami alapján lehet mérni egy processzor teljesítményét tisztán sallangok nélkül. Ebből kifolyólag ha fej-fej mellett mérsz két processzort 1mag/1szál teljesítményben azonos órajelen megtudod nézni hogy egy ciklus alatt melyik processzor hány utasítást tud végezni, a győztes nyilvánvalóan az amelyik többet tud.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Gaboo7: Sőt az i3-7300 és az 1800x között meg 150e a különbség. Viszont nem értem, hogy mire az összevetés. Párszor leírtam, hogy melyik melyik kategóriában van... Próbálod folyamatosan az almát a körtével összehasonlítani, csak nem igazán értem, hogy miért.
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
És akkor a GPU-kat is azonos órajeleken kellene tesztelni??? 😂 Teljesen más felépítésű a két processzor más órajeleken és más tuning potenciállal. nem véletlenül tesztelnek a legtöbb helyen alap órajelekkel és aztán nézik a proci tuning potenciát. 7000ft van a két lap között és 72.000 ft a 7700k és az 1800x között. Valóban a lapok közti különbség a kevésbé elhanyagolható... 😆

csuz-li16: El vagy kicsit tévedve... Kb azonos teljesítményt hoz a mai játékok alatt az 1700x és az i5 7600k.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Gaboo7: Az i5-7600K-nak játékok alatt még az i7-6950x sem ellenfele, meg az i7-6900K sem. Az 1700x az az i7-6900K ellenfele. Teljesítménye is azzal egyező. (Az ára meg szintén a töredéke) Játékok alatt is egyformán teljesítenek és mindkettő 16 szálas proci. Ezt próbáltam lentebb leírni.
A 7600K-nak meg inkább a Ryzen 3 ban lesz ellenfele, ott lesznek 4 szálas processzorok. Ugyan az AMD összevetette az i5-7600K-t az R5 1600x-el, de ez ugye a marketing-szemétség kategóriája, mert ugyan jól hangzik, hogy 70%-al erősebb és egy árban van, de alapvetően szemétség egy 4 szálas processzort ringbe küldeni egy 12 szálassal szemben egy nyers teljesítményversenyben.
Az r7-ek a LGA 2011-es i7-ek kategóriája, míg az r5-ök jönnek az normál LGA 1051-es i7-el szemben, ahol már igenis számít a játék. Az i5-ök versenytársai az R3-as széria tagjai lesznek.
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Nem is arra akartam utalni hogy melyiket hogyan lehet tuningolni, hanem arra hogy akkor már clock-to-clock vagy fej-fej melletti megmérkőztetésben kéne mutatni hogy ki mit tud, hamár teljesítményt tesztelünk két processzor között.

Amúgy jelenleg a legolcsóbb Z270-es alaplap 35-nél kezdődik (ahol én nézem) és igen szerény a tudása, ellenben egy szolid ámde felszerelt B350-es 28 ezres lappal szemben, én azért 7.000Ft-ot nem neveznék kb megegyező árnak ha a pénztárcámra gondolok, mondjuk tény hogy nem is hatalmas megtakarítás, de azért nem elhanyagolható.

Szerk.: Ilyen procit nem is csak játékra vesz valaki. Bővebb a felhasználása. Aki játékra vesz az majd a kistesókra fogja költeni a pénzt, vagy ha nem arra akarja akkor intelre. Csak arra akartam kilyukadni hogy nem kell leszólni a nagyobb Ryzen-eket se, mert hozzák amit kell, Broadwell-E teljesítmény volt a cél amikor megalkották, ehhez képest harcba lehet ereszteni a Kaby Lake-el, és ez nagy szó, bárki bármit mond.
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
Ha tuningot nézünk akkor a 7700k még mindig jobb választás mivel jobban tuningolható. 😆 Alap órajelen szokták összemérni a procikat, az OC-t mindig feltüntetik. Alaplap árakban kb megegyezik a két platform. Akinek van egy kis esze ezen az áron most nem vesz ilyen procit játékra.
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Értelem szerűen alap órajelen tesztelték a procikat mert ha magasabb órajeleken tesztelnek akkor oda írják az órajelet vagy oda biggyesztik hogy OC... 😀


Tehát 3.6Ghz-et mértek össze 4.2Ghz-el. 😀 Azért ezt is illene odaírni szerintem.

Lehet hogy az az ellenfele, de mégis meg tud verni egy 7700K-t teljesítményben.
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
Játékok alatt az 1700x ellenfele inkább a 7600k.
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
De abba amit küldtem 1700X-van ami jelenlegi iPon árral nézve csak ~20 ezerrel több.

Szerk.: ... és ha úgy nézem hogy nem kell csúcs szuper alaplapot vennem mint az intelhez ha túlhúzni akarom, elég a belépő szintű gamer is normális VRM-el és mehet is a móka. Hiszen amit megspórolok az alaplapon mehet erősebb ramra meg procira.
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
Azért nem ajánlott játékra, mert játékok alatt szinte mindenhol gyorsabb a 7700k és az 1800x majdnem 2x annyiba kerül... Értelem szerűen alap órajelen tesztelték a procikat mert ha magasabb órajeleken tesztelnek akkor oda írják az órajelet vagy oda biggyesztik hogy OC... 😀
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Értem én, de két játékon kívül (és ott se nagyon) hol hagyja le annyira az intel hogy játszhatatlan lesz a játék (értsd: 60FPS-t se éri el) és ezért nem ajánlható játékhoz? 😃

Szerk.: Csak a 7700k volt 3000-essel, és CPU órajelet nem mutatnak. Az én általam írt tesztben 5Ghz OC val rendelkező i7-et verte jobb rammal a 3.9Ghz-es AMD, és a minimum/átlag FPS-eket se felejtsük mert ott beesik az intel jócskán.
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
NSD4rKn3SS6:

https://www.kephost.com/images/2017/03/31/7700kvs1800x.jpg

Itt is alul marad a majdnem 2x annyiba kerülő 1800x a 7700k-val szemben, néhány helyen elég csúnyán. Ráadásul itt 3200Mhz-es memóriákkal tesztelték a Ryzen procikat, az Intelt pedig "csak" 3000Mhz-es memóriákkal...
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Gaboo7

Megosztanám egy hozzászólásomat egy másik postban.
https://gepigeny.hu/forum/viewthread.php?thread_…6#c3514918

Egy kis ízelítő a posztból:
https://i.imgur.com/na3lX1s.png

Tökéletes az 1800X-1700X-1700 is játékokra, csak tudni kell gépet összerakni (vagy szakemberre bízni), és normális teszteket csinálni, aztán máris látszik hogy mit tud a processzor.
Majd ha végeztek a kikupálásával jobb is lesz még a platform/architektúra, nem kell egyből temetni. Ráadásul miről beszélünk, 130 FPS helyett csak 110FPS-t hoz? 😃 Tudtommal az még elég a 60FPS hez kényelmesen FHD-ba, a skálázódása meg sokkal jobb ha 4K-ról beszélünk.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Gaboo7: Hogy a te logikádat kövessem: játékok alatt van, ahol az fx-8350 jobb, mint az i7-6950x, ahogy a 6900K-t is. És nem tud lépést tartani a 6950x 600e Ft os ára az fx 45-50e Ft-os árával...
https://prohardver.hu/dl/cnt/2017-03/135690/amd_ryzen_7_1800x_tombr.png

Tudod minden csak nézőpont kérdése. Ha kiragadunk egy-egy példát, akkor bizony érdekes eredményeket kaphatunk. Szóval érdemesebb az egészet egyben nézni.

Játékra amúgy sem a 8/16-os processzorok valók, ezért teljesítenek rosszul az Intel csúcsprocesszorai is néhány játéknál, hanem a 8 (4/8 és 8/8) szálasak. Az AMD is úgy pozicionál, hogy játékra ilyeneket ad majd ki, mint ahogy az Intel sem játékra szánta a 6950x-et, csak előbb a csúcsprocesszorokat dobta piacra, ami a 6900 és 6950x ellenfele. És ezen a pályán jól is teljesít.
Persze az egy érdekes kérdés, hogy aki ezt a logikát követi, az miért is nem szidja az Intelt, hogy a félmilliós processzorai milyen rosszul teljesítenek játékok alatt. Ott érdekes módon mindenki tisztában van azzal, hogy az a processzor nem játékhoz van, csak az AMD-nél felejtődik ez el. Nekem eszembe se jutott szidni anno az Intelt, mikor piacra dobta az említett processzorokat, hogy milyen rosszak játékok alatt. Fel sem merült senkiben, hogy ott jól kellene teljesíteniük.
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
Csuz-li: Játékok alatt van ahol az i5 7600k-val nem tudja tartani a tempót az 1700x, sőt az 1800x a lassan 6 éves i7 2700k szintjét hozza sok helyen... Ez megint vicc kategória lett, főleg ezen az áron. Sok AMD procit használtam eddig de sajnos az AMD valahol 2005-2006 környékén rendesen lemaradt a versenytárstól és ha így folytatja akkor nem sok esély van a felzárkózásra.

Magyarországon inkább 600 USD (~180.000HUF) az 1800x ára és nem nagyon tud lépést tartani a 350USD (~105.000HUF) áron forgalmazott i7 7700K-val ha a játékokat nézzük. Aki játszani akar az most is Intel procit vesz mert gyorsabb és most ráadásul majdnem fele annyiba kerül. 😆 Játékra most pénzkidobás a Ryzen.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Gaboo7: Nem túl baráti? Mármint hogy érted? Mennyiért kellene adni mondjuk egy 1800x-et? Csak mert jelenleg ~500 USD és valamivel erősebb, mint az i7-6900K, ami meg ~1100 USD.

Zoli869. De van 32 magos Intel és ez sokakat megnyugtat. Igaz, hogy az AMD a Zen-re szintén 32 magos szerverprocesszort alapoz, de az mellékes kérdés, nem kell mindent mindig figyelembe venni, a léyneg, hoyg az Intelnek legyen több, avgy legalább annyi valamiből... 😃
0
0
0
0
Zoli869 avatar
Heizi Olvasni csak tudsz ja jön mint szerverprocesszor az Amd meg nem annak szánja hopp.

[LINK]
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
Hát az AMD árazása sem túl baráti most...
0
0
0
0
csuz-li avatar
HakuDragon: Ha asztali lesz, akkor várhatóan az AM4-be megy ez is. Legalábbis anno erről volt szó, hogy minden asztali egy foglalatba fog menni. Mivel az AMD új architektúrája sokkal rugalmasabb ilyen szempontból, mint az Intelé, ez elvileg elképzelhető. Persze majd akkor lesz egyértelmű, ha be is jelentik...

Heizi: Mennyiért? Csak mert most sem fényeskednek ebben...
0
0
0
0
Heizi avatar
És az INTEL odab*sz , egy 32-essel. 😜
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Ehhez nem butított szerverfoglalatos alaplap lesz majd?
0
0
0
0
csuz-li avatar
Shark_Ryan: Ezzel nem az a cél, hogy létrehozzanak egy processzort, ami 6950x szintjén van, mivel az már kapható a boltokban és 1800x-nek hívják. Ezzel az a cél, hogy legyen egy annál is jobb.
0
0
0
0
Fukoshi avatar
Vagy lehetséges az is hogy egy 6950x szintű procit akarnak létrehozni, a 2 procis konfig 128 PCIE szálat fogad be, lehet az egyetlen pedig majd 64-et ami tökéletes lenne egy 4x16-os SLI-nek, vagy akár 4x8 és mehet rá gyorsabb memória, több HDD/SSD, kíváncsi vagyok, majd jövőbe 4XVega + Ilyen proci vs 6950x + 4x Titan X ( vagy akkorra már 7950x vagy akármi lesz a neve)
0
0
0
0
Copasz avatar
Gyakorlatilag (mint a cikk is írja) ez csak azoknak lehet hasznos, akik munkára akarját használni, teszem azt videók renderelése. 16 mag már teljesen felesleges egy átlag felhasználónak. Ennek ellenére jó látni, hogy meg akarják szorongatni az i7-et is.
0
0
0
0
xoki avatar
Nem pont arról van szó, ott nagyobb server CPU-król beszél, ez meg egy feltevést, mely szerint egyszerű felhasználóknak is lehet hogy megjelenik majd egy 16 magos verzió
0
0
0
0
Fukoshi avatar
AMD Naples,nek nevezte el, már 2 hete van róla videó.
Gondolom erről van szó.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció