Őslények

Szerző: yugiohyugiohzebuyug, 2010. January 10., téma
Fórum » Társalgó
Írhattok felfedezéseket,érdekes cikkeket is bemásolhattok.. vagy kérdezhettek ha kiváncsiak vagytok vmire, stb..
Paleozoikum tól a Kainozoikumig minden jöhet! xd
miattam Nessi is, mert aztolvastam, hogy egy Elasmosaurus :)
Hozzászólások: 59
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
yugiohyugiohzebuyug avatar
Szerintem is, vagyis edig az volt a fejembe x D nemtomezek honét veték. mind1 majd utána nézek a duógoknak 😆
0
0
0
0
Ferrari avatar
de a rendszertani besorolás szerint a t-rex meg ezek is hüllők 😃😃
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
Ja tudom hogy a madarak 😀
Tofy: nemtudom hogy a Ceratopsiák,Prosauropodák,Stegosauridea-k stb.. hüllők voltak e de ma olvastam, hogy a Theropodák (pl.: Tyrannosaurus rex, Allosaurus,Megallosaurus,Albertosaurus,Tarbosaurus,Velociraptor,Keratosaurus stb..) és Sauropodák (pl.: Brachiosaurus,Seismosaurus,Apatosaurus,Supersaurus,Ultrasaurus stb..) nem voltak hüllők.
0
0
0
0
Kmisi99 avatar
Én imádom az őslényeket őszintén szólva kb@szottul sajnálom hogy kihaltak. igaz az idejük lejárt de mert kb 200 millió évig itt uralkodtak. Lényegében mi is valami őslény leszármazottja vagyunk mert abból lett valami emlős szerű patkány és így tovább. De a dinók igazi leszármazottai a madarak.
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
hu Rick, ok akik nemtudták azoknak ja... én monjuk tudtam 😆 Paleozoikum meg a mezozoikum elött van, másnéven földtörténeti középkor, másnéven ott voltak a dinoszauruszok mármint ez a Mezozoikum, és ezen belül vanak a korok: triász, Jura,Kréta milliókat most nemírok 😆
ferrari: a T-rexet ugytudtam kötőjellel kel írni (tom hogy másoltad csak ugy. x D) mind1 csak ugy mondtam : D
Én ugytudom, hogy 6m magas,és 14m-ig de végülis azaz 1m...
Nemtudom hogy volt-e nagyom theropoda nála, mindenesetre én csak 1et ismerek: a Carcharodontosaurus-t.😀
0
0
0
0
Ferrari avatar
írok 1.nek a tyrannosaurusról 😃😃

A Tyrannosaurus, (jelentése 'zsarnokgyík'😉 a theropoda dinoszauruszok egyik neme. A Tyrannosaurus rex faj, melyet gyakran T. rex-ként rövidítenek, az egyik legismertebb dinoszaurusz a populáris kultúrában. Maradványaira a mai Észak-Amerika nyugati részén bukkantak rá, más tyrannosauridákénál nagyobb elterjedési területen, különböző geológiai formációkban, melyek kora a kréta időszak utolsó három millió évére, a körülbelül 68–65 millió évvel ezelőtti maastrichti korszakra tehető; tehát a kréta-tercier kihalási esemény előtt élt utolsó röpképtelen dinoszauruszok kortársa volt.
Más tyrannosauridákhoz hasonlóan a Tyrannosaurus is két lábon járó húsevő volt, masszív koponyával, melyet hosszú, nehéz farka tartott egyensúlyban. Hátsó lábai aránylag nagyok és izmosak, a mellsők kicsik, de méretükhöz képest szokatlanul erősek voltak, a két ujj mellett lehetséges, hogy egy elcsökevényesedett harmadikkal is rendelkeztek. Bár más theropodák megközelítik vagy esetleg túl is szárnyalják a Tyrannosaurus méreteit, a tyrannosauridák között ez a legnagyobb ismert nem, és emellett az egyik legnagyobb valaha élt szárazföldi húsevő. Hossza közel 13 méter,[1] a csípőmagassága 4 méter,[2] a tömegét pedig 6,8 tonnára becsülik.[3] Mivel környezetében messze a legnagyobb húsevők közé tartozott, valószínűleg csúcsragadozóként hadrosauridákra és ceratopsiákra vadászott, bár egyes szakértők azt feltételezik, hogy elsősorban dögevő volt. A kérdés, hogy a Tyrannosaurus csúcsragadozó vagy dögevő volt-e, az őslénytan történetének egyik leghosszabb vitáját eredményezte.
Több mint 30 példányát azonosították, némelyiket majdnem teljes csontváz alapján. Legalább egy példány esetében lágy szövetek és fehérjemaradványok felfedezéséről is beszámoltak. A fosszíliák nagy száma jelentős mennyiségű biológiai kutatómunkát tett lehetővé, melybe élettörténeti és biomechanikai vizsgálatok is beletartoztak. A Tyrannosaurus fiziológiája, étkezési szokásai és feltételezett mozgási sebessége viták tárgyát képezi. Emellett rendszertana is vitatott, egyes tudósok az ázsiai Tarbosaurus bataart második Tyrannosaurus fajnak tekintik, míg mások elkülönítve, a Tarbosaurus nembe sorolják be. Több észak-amerikai tyrannosaurida fajt is a Tyrannosaurus szinonimájának tekintenek.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Palais_de_la_Decouverte_Tyrannosaurus_rex_p1050042.jpg
0
0
0
0
Fatal_Error93 avatar
Na akkor kezdem. Lássuk csak:
Kainozoikum:
A kainozoikum a legutóbbi a fanerozoikum eon három földtörténeti ideje közül: ma is zajlik. A fanerozoikum középidejét, a mezozoikumot követte. Görög eredetű név (görög kainos= új, zoe=élet), fordították már újállatidőnek is. Az elnevezést John Philips használta először, 1840-ben. Ez az emlősök kora, hiszen 65,6 millió évvel (mya) ezelőtt kezdődött, a köznapi kifejezéssel a dinoszauruszok kihalásaként emlegetett nagy kréta-harmadkor kihalás után. A kainozoikumban az emlősök kisszámú egyszerű és specializálatlan fajból a földi, vízi és légi élőlények sokszínű univerzumává fejlődtek, elfoglalva a kihalt fajok által hátrahagyott élettereket.
A kainozoikum ugynakkor nem csak az emlősök kora, hanem a szavannáké és az egymástól függő virágos növényeké és rovaroké is. Ebben a korszakban ugyancsak nagy fejlődésnek indultak a madarak. Az eocénben tűntek el a nyitvatermőkhöz tartozó magaspáfrányok. Az emberszabású majmok fejlődése az oligocénben kezdődött. Geológiailag ez az a kor, amikor a kontinensek jelenlegi helyükre mozdultak. Ausztrália és Új-Guinea levált a Gondwanáról és északra sodródott, hogy Délkelet-Ázsiában kössön ki, az Antarktisz a Déli-sarkra került, az Atlanti-óceán kiszélesedett és később Dél-Amerika összeköttetésbe került Észak-Amerikával.

Asszem ennyit erről a Kainozoikumról😆😆
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
Írhattok felfedezéseket,érdekes cikkeket is bemásolhattok.. vagy kérdezhettek ha kiváncsiak vagytok vmire, stb..
Paleozoikum tól a Kainozoikumig minden jöhet! 😆
miattam Nessi is, mert aztolvastam, hogy egy Elasmosaurus 😀
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció