Tudunk-e venni Gamer számítógépet 100 ezer forintból?

Szerző: ShadowWarrior, 2015. October 31., téma
Fórum » Asztali PC
Sziasztok kedves fórumozók!

Egy olyan témát vetnék fel, hogy manapság, mikor egyre drágább minden hardvereszköz, és a régebbi eszközök is 2 éve tartják ugyanazt az árat, vagy még drágábbak lettek, vajon milyen pénz keretből tudunk venni egy játékra is alkalmas gépet.

Számításba lehet venni a használt piacot is, de sokan úgy vannak vele, hogy újonan szeretnék megvenni a számítógépüket, ami az utóbbi időben nem könnyű feladat.

Az sem egyszerű döntés, hogy vajon megelégszünk-e a tényleges legalsó határral, ami lehet mondjuk egy dual core korszaki processzor DDR2-vel vagy megadjuk a lehetőséget legalább minimálisan a későbbi fejlesztésre.

Mi lehet az a keret, amiből ki tudunk hozni egy olyan gépet, ami képes elfuttatni a legújabb játékokat is?

Én összeállítottam egy konfigot 100 ezer forintos nagyságrendből, ami megfelelő lehet belépő szintű gamer gép kategóriában.

Xigmatek Recon CCM-35ABX-U01 számítógép ház
Asrock N68-GS4 FX alaplap
AMD FX 4300 Boxed processzor
(2X)Kingston 4GB DDR3 1600MHz HyperX Fury Red memória
Gigabyte GTX 740 OC 1GB
Chieftec GPS-500A8 tápegység


Ha van saját elképzelésetek, hogy ebből vagy más összegből, hogyan lehet a legjobb gépet összeállítani, akkor írhatjátok. :)
Hozzászólások: 38
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Bronson avatar
Meg inkább az apu amit linkeltem mint gt 730... arra kár pénzt kidobni...
0
0
0
0
FoLey avatar
Még A10 6800K is jobb vàlasztàs mint az i3.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
i3 is egy lehetőség. Nálunk pl nincs 860K a boltban (Pedig szerintem kelendő lenne)
Éppenséggel A10 6800K is van. Úgy talán VGA-t lehetne spórolni, ha az ember megelégszik az APU grafikus képességével.
860K-val meg annyi a baj, hogy az az abszolút csúcs az adott platformra.
0
0
0
0
FoLey avatar
intelIA32 Miért i3? Annyi pénzből és olcsóban ki jön AMD X4 860K és i3 teljesítményt kap az ember valós 4 maggal és a megmaradt pénzből jobb vga-ra költ.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Ott speciel csak ez van.
A 250 már ddr5 meg minden.
0
0
0
0
winrar avatar
Hát, azért nem túl jó. Ráadásul DDR3-as...
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Errefelé ez van. Utána következő meg 750ti jóval drágábban.
730al is futnak éppenséggel az új játékok.
Esetleg kicentizve egy 250X még pont belefér.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Ha úgy indulunk, hogy gépház, táp és ODD maradhat a régiből, akkor 92ből kijöhet (helyi bolt alapján):
intel Core i3 4170
2*4GB Kingston HyperX Blue-1600
Gigabyte H81M-S1
Gigabyte GT730 2G D3

Ehhez elég egy 300as FSP is éppen (Ameddig nem teszünk be valami limuzin méretű áramzabálót a PCI-e slotba)
Én ebben gondolkoznék részemről. Persze könnyen vagyok, mert új a gépházam is meg ha nem lennék megelégedve az intel hűtővel, ott az EVO 103 (Alap hogy EVO-t használnám 😆😉
0
0
0
0
Pixx avatar
Liptik: Akkor állj neki egy 478-as pentium4-el gta5 játszani
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Ez is igaz, de nem mindegy milyen és mikori kiadású játékkal.
0
0
0
0
Liptik avatar
Játszani minden géppel lehet.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Ha nagyon régiek az alkotó elemek akkor valóban.Viszont én előnyben vagyok, mert szinte mindent fel tudok majd használni mivel már SATA rendszerem van.És már nem egy SATA3 dolog ami jelenleg csak SATA2-ben megy van a gépemben.
0
0
0
0
FoLey avatar
Liptik16
2015. 10. 31. 12:57:11 #

És ha mondjuk HDD helyet SSD. Egy terás HDD kb annyi, mint 120 gigás SSD.


Minek ssd,boot idő fontos neki? Sok is meg kevés a tárhelye... Ennyi pénzből vesz 1 terrás WD Black szériát és közelében van az ssd sebességének.

AMD X4 860K
Valamilyen lap hozzá
AMD 250X 260 GTX 750
8GB ram
Valamilyen ***a ház
1 terrás HDD vagy kevesebb pénzért 500GB HDD
350W-os fsp táp ami nekem is van.
Valamilyen olcsó monitor+billentyűzet+egér.

Másik variáns

AMD APU A8-7600
alaplap
8GB ram
ház
1 terrás hdd
350W táp
és kiegészítők
0
0
0
0
Bronson avatar
ha megnézed a konfigot amit linkeltem, láthatod, hogy egyáltalán nem lehetetlen olyan gépet összerakni, amivel játszani is lehet 100ezerből... az optikai meghajtó meg a hdd nem nagy spórolás, ha a gép többi része elavult és nem fejleszthető...
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Nulláról 100-ezerből nem igazán lehetséges új gamer gépet venni.Viszont ha már van egy gép aminek elég nagy háza van amibe az új cuccok beférnek akkor azzal sokat lehet spórolni.Másik ha már van valamilyen gép akkor abból nagyon sokat meg lehet tartani míg le nem cseréli az ember egy jobbra.Gondolok itt merevlemezekre, meghajtókra.Nekem is épp elég hogy 100 ezerből egy aránylag jó gépet csináljak a jelenlegiből úgy hogy csak alaplap,processzor és memória lenne cserélve.
0
0
0
0
winrar avatar
Liptik: Ha játékra kell a gép, akkor SSD nélkül is meg lehet lenni. Ugyanis több FPS-ed nem lesz tőle.
Lehetséges az, hogy egyszerre csak 1-2 játék van a gépeden, de unalmas és fárasztó dolog folyton törölgetni. 120GB elég volt olyan jó 6 évvel ezelőtt, most már kevés. Mellesleg az SSD-nek sem tesz jót a sok írás, ami a játékok folyamatos telepítgetésével járna. Szóval ilyen árkategóriában maradjunk egy WD Blue 1TB-nál, ami tárhely, sebesség és ár-érték szempontjából az egyik legjobb választás.
Használt piacon is érdemes körülnézni. Gyakran van, hogy valaki azért ad csak el egy GTX 970 vagy akár annál erősebb videokártyát, mert nem tudja kihasználni a benne rejlő erőt és inkább vált kisebbre. Az ilyen 1-2 hétig használt, még 2-3 év garis cuccokkal nem lehet mellélőni és egy jó tizessel olcsóbban meg lehet szerezni, mint boltban. Ezzel csak arra akartam kijukadni, hogy a használtpiac nem (csak) arról szól, hogy az agyonhasznált, gari nélküli cuccoktól megszabaduljon az eladó. Kis körültekintéssel nagyon jó üzletet lehet csinálni. A másik érv a használt cuccok mellett, ami lehet csak nekem szempont, de gondolj bele, hogy azt az előtted használó már használta, ezáltal nagyon kis valószínűséggel gyári hibás. És nem lenne jó akár 1 hónapot is garanciális ügyintézéssel vesztegelni, legrosszabb esetben fogyasztóvédelemmel fenyegetni a boltot, hogy ugyan javítsák már meg az adott cuccot (bár nekem még szerencsére nem kellett neten rendelt dolgot gariztatni, olvastam egysmást a neten...).
0
0
0
0
Blaise1999 avatar
ShadowWarrior Igen, én is megmondom őszintén tartok a használt termékektől, hiszen nagyobb a kockázati faktor, és nem tudhatjuk pontosan mit kapunk, ugyan akkor nagyon jól is járhatunk vele. Ez egy kicsit olyan, mint a zsákbamacska. Mindenesetre én újonnan fogok majd gépet vásárolni, jövő nyárig össze is jön rá a pénz, amiből már össze lehet rakni valamit, viszont még addig többször is utána fogok mindennek járni, semmiképp sem szeretnék rosszul választani. Ha aktuálisabb lesz a dolog, akkor teszek ki egy kérdést a megfelelő témában.
0
0
0
0
ShadowWarrior avatar
cseszka

Ez így igaz. Új cuccnál eladáskor csak bukni lehet.
0
0
0
0
cseszka avatar
Uj motyóban az a baj,h amint kihoztad a boltból,már buktál is rajta pár ezret,bár ez függ az értékétöl is.Tehát ha megveszed 50k-ért akkor eladni már nemtudod annyiért,kivéve ha nincs akkora szerencséd hogy másnap bejönne egy 10% drágulás.
0
0
0
0
ShadowWarrior avatar
Moudog1

A 100K-s gép esetében semmiképpen sem a minőségi futtatásról beszélhetünk, hanem arról a kötelező minimumról, hogy elfussanak rajta a játékok. Akár még a legújabb játékok is. Viszont sokan nem igazán tudnak ennél többet költeni. Vagy, ami még a jellemző, hogy 130-150-180 ezerből szeretnének a lehetőségekhez mérten egy jó gépet. A használt piacban, aki nem jártas, az csak azt látja benne, hogy az széthajszolt, rossz, biztos el akar sz*ródni és azért adják el stb. Legalábbis az én tapasztalatom az, hogy sokan inkább kis pénzből is a gyengébbet veszik, mintsem használtban gondolkodjanak.
Egyébként van 150 ezres variációs is

Asrock 970 Pro3 R2.0 alaplap
AMD FX 8320
Chieftec GPS-600 tápegység
Western Digital 1TB 64MB WD10EZEX merevlemez
Gigabyte GTX 950 2GB OC GDDR5
A többi ugyanaz
A GTX 950 lehet elsőre nem szimpatikus, de R9 270X szintjénél kicsit jobb, Nvidia oldalon a GTX 660Ti környéke, közel GTX 760 szint. 150K-ból több nagyon nem jön ki. Ha viszont 160-170 ezer is belefér, akkor már lehet GTX 960 esetleg R9 380.
0
0
0
0
ShadowWarrior avatar
Bronson:

Én is preferálom a használt piacot. Nem egy karim volt már használtan. Persze vannak kereskedők is, akik itt-ott innen-onnan újonan adnak cuccot ilyen helyeken 3 év garival. Csak lassan azt érzem mindennek megvan a hátul ütője. A legérdekesebb az egészben, mikor egy ilyen kereskedő a saját használatra szánt kártyáját az iponból veszi. Az egy kicsit furcsa számomra. A ténylegesen használt cuccokkal meg az a baj, hogy tényleg nem tudod mi érte előtte azt a kártyát. Lehet az előző tulaj agyon tunningolta. Ezzel együtt gyengült a kártya, elérett a hűtőpaszta, és nem tudod mért nem hűt normálisan, vagy bármi hasonló. Persze ezekkel a kockázatokkal még mindig jobban megéri, mint drágán a gyengébb. Kártyát pedig úgy is sűrűn kell cserélni 😀
0
0
0
0
Blaise1999 avatar
Nos, 100 ezerből nem igazán lehet egy valamire való, ütős erőművet összetákolni. Habár, nem mindegy hogy neked elég a mostani játékok mellett a low grafika 30 fps-el, vagy ultrán szeretnéd futtatni mindet 60-al. Ez árban sem mindegy, hiszen lehet 100 ezerből is gépet venni, de a határ a csillagos ég, elmehetsz akár milliókig is. Persze ezt Magyarországon nem sokat tehetik meg, ezért gondolom nem is erre gondoltál. Szerintem 100k-ból maximum olyan gépet lehet összetenni, ami kevesebb képkockával és kisebb grafikai beállítások mellett tudja futtatni az adott játékot, bár ebben sem vagyok teljesen biztos. Használtan még össze lehet ennyiből rakni valamit, bár ebben az esetben ugye legtöbbször nincs garancia a megvásárolt termékekre, ami nem túl bizalomgerjesztő. Én jövő tavaszra/nyárra tervezek egy jobb számítógépet venni, ösztöndíjból. Még én sem tudom miben gondolkodjak, addig még bőven van időm utánanézni, talán majd teszek fel ide a fórumra is egy kérdést, hátha valaki jobban ért hozzá nálam, és stabilabb hardvert tud ajánlani az általam kiszemeltnél.
0
0
0
0
FrostnovaZ avatar
Anno, 2011-ben én is kb 100k-ért vettem magát a gépet, azóta kb 130k-t költöttem még rá (új vga, proci, alaplap, ram)
0
0
0
0
ShadowWarrior avatar
Liptik

Az SSD az nagyon hasznos. Viszont több fps-t nem igazán hoz neked játékban. Ha kis költségvetésből akarunk vásárolni, vagy épp az ár-érték játékokhoz való hasznosságot figyeli az ember, akkor elenyésző szerepe lesz. Az én szempontjaim a gamer gép szempontok. Tehát az, hogy SSD-re telepített op rendszer töredék annyi idő alatt tölt be, mint HDD-ről, vagy a programok 10-ed annyi idő alatt elindulnak az nem releváns, főleg ha emiatt nem jut keret csak gyengébb videokártyára, amire a játékoknak valóban szüksége van. Ezt még az sem váltja ki, hogy abban az 1-2 játékban rövidebb lesz a töltési idő, ami még éppen ráfér az SSD-re.
0
0
0
0
Bronson avatar
ShadowWarrior : én is szeretek a használt cuccok között turkálni, sokszor találni új cuccokat is pult alól, vagy készletfelszámolásból, tehát nem feltétlenül csak elnyűtt vackok vannak... jelenlegi konfigom teljes egészében használt hardverekből van. Nem mondom, hogy nem lenne jobb újan venni, a kicsomagolás, az újdonság varázsa, valamint a tuti garancia vonzó, de ha szűkös a keret és van egy kis érzéked, kitől érdemes vásárolni, akkor a használt is jó opció...

Liptik : szerintem ez hülyeség... itt most pici keretről van szó, az ssd egyszerűen nem fér bele, túl nagy kompromisszum a hely szűkössége. legalábbis szerintem, én előbb vennék egy nagyobb hdd-t és később bővíteném egy ssd-vel csak...
0
0
0
0
Liptik avatar
Felteszi a játékot, ha megunta letörli és feltesz egy másikat és így tovább, ha pedig még van hely, akkor ráteszi még azt is. De SSD gyorsabb, mint egy HDD, gyorsabban kapcsol be a gép.
0
0
0
0
winrar avatar
Bronson: Oké, akkor félreértettem 😃
Erre a válaszom az, hogy lehetséges.
0
0
0
0
Bronson avatar
Liptik : és azzal mit kezdenél...? egy új játék 40-50gb hova férne el? És ez csak egy játék...
0
0
0
0
ShadowWarrior avatar
Winrar

Használtan én is tudnék erősebb gépet kihozni. Egy időben AMD Radeon 7870-ek és GTX 660-at mentek 30 ezerért. R9 280X-ek 50 ezerért (Sapphire, Gigabyte stb). GTX 770-et nem egyszer láttam 60 ezer forint alatt. Viszont sokan úgy vannak vele, hogy egyszerűen nem akarnak használt cuccot venni, még akkor sem, ha van rá X év bolti garancia. Így most azt a lehetőséget vettem számításba, hogy ha mindent boltból akar venni az ember.
Nekem személy szerint semmi bajom a használt piaccal, sőt napi szinten figyelem lassan 2 éve már.
A tapasztalatom az, hogy alaplap, processzor jobban megéri újonan, mert használtan sem sokkal olcsóbb, viszont egy videokártyát jobban megéri használtan garanciával választani, mert erősebb olcsóbb, és 1 max 2 év múlva érdemes lesz úgy is cserélni. Míg egy korrektebb processzor tovább ellehet. Most ezzel nem az AMD 4300-ra gondolok, hanem mondjuk egy FX 8350-re vagy 4. generációs I5-ösre.
0
0
0
0
Liptik avatar
És ha mondjuk HDD helyet SSD. Egy terás HDD kb annyi, mint 120 gigás SSD.
0
0
0
0
Bronson avatar
De félreérted, itt most nem arról van szó, hogy 100k-ból ne kelljen hozzányúlni évekig, meg minden játékot maxon vigyen... hanem hogy ilyen kis költségvetésből is össze lehet rakni rendes gépet, ami elboldogul a játékokkal is...
0
0
0
0
winrar avatar
100K-ból újonnan, de még használtan sem lehet igazán gamer gépet összerakni. Én tavaly nyáron vettem meg a mostani gépet, de már pár hónapon belül fejlesztenem kellet és folyamatosan kell is. Sajnos ennyi pénzből lehetetlen olyan gépet összerakni, amihez évekig ne kelljen hozzányúlni.

Ami gépet összeírtál, azon változtatnék pár dolgot:
A88 chipsetes lap
X4 860K
8GB ram (esetleg most 4GB és majd később bővíted)
GTX 750 (ezalatt nem érdemes újonnan Nvidia kártyát venni játékra)
FSP350-60APN
ház: ízlés kérdése
WD10EZEX 1TB

Esetleg B85 lap és valami Pentium G, ami később le lesz cserélve i5-re.
0
0
0
0
ShadowWarrior avatar
Bronson

Ó nekem nem kell mondanod. A korábbi Processzorom AMD A10 6800K volt. 4,1 ghz 4,4 turbo. Árahoz képest egy első osztályú proci volt. GTX 670-el nagyszerű párost alkottak. Maximumon nyomtam a játékokat 40-45 fps-el átlagban. Az I5 4690 nem sok többletet hozott utána. 10 fps dobott kb a sebességen átlagosan. Utána a gépfejlesztés már csak abból állt, hogy erősebb kártyákra váltottam. Renderelés és konvertálásnál még mindig hiányolom, mert azon játszani tudtam közbe, a mostani intelen meg a net böngészőt nem tudom használni :/
0
0
0
0
Bronson avatar
Itt az én amd apu verzióm, egy ilyen jó alternatíva lehet, ezzel szépen el lehet már játszadozni akár fullhd-ben is, persze kompromisszumokkal... de használtan 100k-ból már ihajcsuhaj gépet lehet összerakni... intelből, ennyiből sajnos nem lehet összerakni ilyen teljesítményt...

[LINK]
0
0
0
0
ShadowWarrior avatar
Liptik

Köszi az észrevételt, a lenti listában javítottam.
(Kiborító mikor kétszer kell ugyanazt leírni 😃😉
0
0
0
0
Liptik avatar
Ha nem zavar az újabb játékoknál a rossz grafika és a kicsit lassú sebesség, akkor tökéletes. Az enyém is 100k volt 2012-ben vettük + múlt évben raktam bele még 4 gigás ram DDR3 1600mhz-et.

Ja és azt írtad, hogy "GTX 740".
0
0
0
0
ShadowWarrior avatar
Toshiba DT01ACA050 500GB merevlemez kimaradt, mivel fórumírás közben egyszer csak gondolt egyet és eltűnt az egész, és még egyszer le kellett írni :/

Tehát a teljes konfig:

Xigmatek Recon CCM-35ABX-U01 számítógép ház
Asrock N68-GS4 FX alaplap
AMD FX 4300 Boxed processzor
Toshiba DT01ACA050 500GB HDD
(2X)Kingston 4GB DDR3 1600MHz HyperX Fury Red memória
Gigabyte GT 740 OC 1GB
Chieftec GPS-500A8 tápegység
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció