Számítógépünk ápolása és tiszán tartása

Szerző: Matej013, 2012. July 13., téma
Fórum » Asztali PC
A számítógép egy Gamer számára olyan mint egy kisállat. Gondozza és eteti, miközben ezt a gépecske megannyi szeretettel, jelen esetben játékos órákkal honorálja. Azonban mindannyian szembesülnünk kell néha napján számítógépünk belsejével, mely pár hónap után porcicák és pókok százainak nyújt otthont.

Ezt a fórumtémát azért nyitottam, hogy megosszuk egymással számítógépünk tisztán tartásának apróbb fortélyait tippjeit, trükkjeit, ki mivel és hogyan szokta tisztán tartani gépének belsejét?
Hozzászólások: 151
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Szofia avatar
Sziasztok!

Sosem értetem annyira a gépek hardveres részéhez, ezért kérnék segítséget tőletek. Előre is elnézést, ha rossz fórumtopicba írok ezzel, de nem találtam jobbat.

Egy Dell XPS L502X laptopom van, nem tudom, hogy ki mennyire ismeri. Viszonylag régi jószág, második felhasználója vagyok, előtte édesapám használta.

1. Voltak gondok vele: játék közben egyszer csak "befagyott" a kép, recsegősen volt hallható a sound, és nem lehetett csinálni vele semmit, egyszerűen csak force leállítani. A probléma után keresve többen írták, hogy hasonókat tapasztalnak, és valószínűleg a videóókártya túlmelegszik, mert alapjáraton overclockolva van (?). minden esetre az segített, hogy letöltöttem egy NVidia plugint, és lejjebb vettem a Clock speed-et. Első kérdésem, vagyis inkább kérésem, hogy mondjatok erről az esetről véleményt! Ti tapasztaltatok már ilyet? Jót csináltam? Nem ölöm meg szegény kis laptopom?

2. Szeretném karbantartani a drágát, és már ráférne egy alapos tisztítás is szerintem, két éve volt tisztítva. Pasztázva nem tudom, hogy volt-e. De, még sosem csináltam ilyet, és egy barátom mondta, hogy szívesen segít, de szerintem ő is csak PC-t rakott össze eddig, laptopot nem. Hogy álljunk neki? Nézünk videót, vagy inkább hozzá se nyúljunk, nehogy csak rosszabbat csinájunk?

Köszi, ha elolvastátok ezt a hosszú írást, és előre is köszi a segítségetekért!
0
0
0
0
💬 4
SuperPuma avatar
@Szofia: Laptopokat elég jól szét kell szedni ilyenkor. Ugye bár le kell venni a bordákat, amiknek a csavarjai eléggé bent vannak. Nem lehetetlen házilag sem, csak jobban oda kell figyelni.
Viszont szerintem egy szakszervízben ezt kb 5eFT-ért megcsinálják neked.
0
0
0
0
hashimoto avatar
@Szofia: 1. Lehetséges, hogy az OC bántja a laposod lelki világát, jól tetted a downclockolást, általában az ilyen gondokat megoldja, és nem teszed tönkre, csak max. gyengébb lesz grafikus teljesítmény.

2. HakuDragon barátommal kell egyetértsek, a laptop szétszedés egy érdekes művelet, meg karbantartása is, de nem lehetetlen.
Ha tényleg nem megy, vidd el valakihez aki ért hozzá(Esetleg hozzám 😆😉, szakszervíz csak pénzt emészt fel kb. 0 munkáért 😃
0
0
0
0
Szofia avatar
@hashimoto: Köszi szépen mindkettőtök válaszát!

Nagy megkönnyebbülés, hogy nem tettem semmit rosszat a laptop kárára 😀

A laptop szétszedésre még egyet alszom. Félek, ha elviszem valahova még "kisegeret" is talál benne 😃
Spoiler!
Na jó, annyira talán nem vészes...
0
0
0
0
hashimoto avatar
@Szofia: Ingyen gamer egér, nézd a dolgok jó oldalát 😃
0
0
0
0
zsolty87 avatar
Sziasztok.
Processzor és videókártya pasztázás mennyire bonyolult művelet? Mikre kell vigyáznom a művelet során? Milyen eszközökre van szükség?
0
0
0
0
💬 6
hashimoto avatar
@zsolty87: Egy proci pasztázás nem nagy dolog, egy videókártyánál már egy picit bonyolultabb, de az se hűde nehéz.
Szükséged lesz természetesen pasztára, rongy/kendő/stb hogy letisztítsd, és én alkoholt szoktam mellé inni használni, ha nem akar lejönni vagy hasonlók. 😃
0
0
0
0
zsolty87 avatar
@hashimoto: Kb. milyen "vastagon" kell felvinni a pasztát, illetve honnan fogom tudni hogy mekkora mennyiségre lesz szükség, hogy ne legyen se túl vékony se túl vastag és hogy a prociról se folyjon le?
0
0
0
0
hashimoto avatar
@zsolty87: Én egy borsnyit nyomtam a proci közepére, de nem kenegetem el, csak ráteszem a hűtőt.
Spoiler!
Valaki elkeni, valaki nem, ezt mindenki máshogy vallja. 😃
0
0
0
0
Hunork avatar
@zsolty87: Ahogy linkelték, nézz egy videót vagy többet is akár. De ha nagyon bizonytalan vagy, akkor közösen valakivel, aki már csinált ilyet, végezzed el, utána már hipp-hopp, magadtól megy. VGA esetén amire ügyelj, hogy a legtöbb esetben a hűtés csavarok matricázva vannak, és ha az sérül, és a GPU-t pasztázod, akkor ugrik a garancia is! Vagy óvatosan "mikro-fogóval" kell a csavart kiszedni 😀
0
0
0
0
zsolty87 avatar
@Hunork: A kari már 6 éves, garancia már nincs, így max csak a kártyát bukhatom, ha valamit elrontok. Itthon csak azt a normál méretű bitfejes csavarhúzót találtam. Gondolom az nem lesz jó minden csavarhoz?
0
0
0
0
no avatar
Andris18: ha ennyire bizonytalan vagy, akkor nem biztos hogy neki kellene állni szerelni.

Asztali gép esetén ha mégis nekiállsz, a legegyszerűbb a már említett levegőspray-s (ami nem levegőt tartalmaz, de az más kérdés) megoldás. Ház oldala leszed, majd a CPU hűtőventilátort kézzel megfog, és a levegőspray szálával körülötte bordák között befúj. Majd a ház belsejét is szépen szisztematikusan kifújni, tápról sem megfeledkezve. - érdemes lehet környezettől függően évente elvégezni.

Újrapasztázás is hasznos lehet, de ha bizonytalan vagy nem érdemes nekiállni, hacsak nem biztosan az a probléma.
0
0
0
0
Andris18 avatar
Tudtok ajánlani valamit amivel ki tudom fújni a port a cpu hűtő barázdái közül. Mivel nem vagyok egy nagy szerelő úgy gondoltam, hogy kifújom és kis fokozaton valamennyire közel teszem a porszívót vagy ha leüllepedett száraz ronggyal letörlöm vagy az egész kifújom.
A videókártya (nem a hátlpra gondolok) is legalább annyira porosodik mint a hűtő?
0
0
0
0
💬 4
Hunork avatar
@Andris18: Először is szereld ki a hűtőt, akkor biztos nem okozol véletlenül sem kárt. Utána vagy sűrített levegő spray, egy ezres kb, azzal kifújod, vagy ki is moshatod, meg persze a venti lapátokat is lepucolod (nedves törlőkendő) Aztán CPU újra pasztáz (AC MX4) és a hűtő visszaszerel.

Ha viszont nem akarsz bíbelődni (ami baj), akkor benzinkút, és nagy nyomású kompresszorral kifújni mindent a házból ügyesen. 😀
0
0
0
0
Andris18 avatar
@Hunork: Az a probléma hogy ez az a gép amit nem tennék tönkre 😂 a másikat meg nem engedik hogy azon kísérletezzem :/ . Azért köszönöm, lehet egyik ismerősöm tud ebben segíteni 😀
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@Andris18: Alternatíva, hogy beviszed egy PC üzletbe, ott párezerért megcsinálják ezt neked
0
0
0
0
Andris18 avatar
@SuperPuma: Ez is egy jó gondolat. Lehet ez lesz a legcélravezetőbb nálam 😀
0
0
0
0
zoleyfox avatar
A monitor képernyőjét mivel szoktátok takarítani?

Vettem képernyőtisztító folyadékot,de nem igazán vált be.Vagy nem jó fajtát vettem. Van valami jó,bevált tippeket?
0
0
0
0
💬 1
Hunork avatar
@zoleyfox: Igen, Clean. 😀 Nedves törlőt ne használj, mert foltokat hagy, és csak sikálni kell.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Ez brutálisan sok por.Ilyen csak a kombájn motor levegőszűrő kifújása közben láttam még.(Bár azt minden reggel amikor dolgozunk vele.)
0
0
0
0
no avatar
winrar:
A venti mögé a procinál ha van hűtőborda, óvatosan kitudod kaparni a port, ha nagyon felgyűlt, nekem sokat segített, fél óra portalanítás megtette a dolgát, a proci már kajak nem megy 50 felé, ennek örülök! 😀
0
0
0
0
winrar avatar
Sajnos az nincs, majd porszívóval óvatosan megpörgetem a procihűtőt, jobbat nem tudok, leszedni meg nem akarom, amúgy is fogytán van az Arctic MX-4 pasztám.
0
0
0
0
kenyerlangoss avatar
Kompresszorral adj neki! 😂
0
0
0
0
winrar avatar
Lassan itt a tavaszi szünet, jöhet a nagy tavaszi géptakarítás is! 😃
A cpu hűtő szépen gyűjti a port, illetve a vga tetejét is ecsettel letörölöm, meg persze alul és a tápon is gyűlik a por.
https://i.imgur.com/OjyZ3hz.jpg
0
0
0
0
Puffin avatar
TrentonG: Be kell kurblizni? 😆 Miért nem cseréled le? 😃
0
0
0
0
no avatar
Helló, ma szedtem szét a gépet ismét, és a ventik alatt megtisztítgattam a hűtőbordát, 2-3cm-es pordarabkák jöttek ki, már nem megy fel CS:GO alatt 60 felé a fok, 50 alatt tartja stabilan, a GPU sem megy már fel 66-ig, az meg a 58-at tartja stabilan. 😀 Illetve egy ventilátor nem működik jól a plexi oldalába, de azt azzal bírom elindítani, hogy az újjammal megpörgetve adok neki löketet, és máris pörög magától. 😀
0
0
0
0
The Emptiness avatar
Egyáltalán nem zavaró csak eddig olyan "lomha" hangja volt most meg mintha feléledt volna 😃
0
0
0
0
Bronson avatar
alex : lehet a venti csapágyak közé is bekerült egy kis por és most az csikorog, ezért kell vigyázni arra is tisztításkor. el tudod különíteni amúgy pontosan honnan jön? ha meg nem annyira zavaró én nem foglalkoznék vele...
0
0
0
0
The Emptiness avatar
Persze 😃 Nem zörög csak sivít egy kicsit
0
0
0
0
The Emptiness avatar
Üdv. Egy elég batár és érdekes kérdésem lenne. Már rég volt kitakarítva a gép (fél éve kb) most nekiálltam fogkefével stb a bordákrol elég sok csomsós por jött le. Szinte fénylik olyan jól kipucoltam meg levegős sprével is adtam neki (az alkoholos hajtás gázassal) és porszívóval is. Na most vettem észre hogy nem nagyon de észrevehetően élesebb hanggal zúg. Ez lehet valami probléma vagy csak jobban áthúzza a levegőt és annak van ilyen enyhén sivító hangja (amúgy nagyon csendes a gép) szinte csak akkor hallom ha oda hajolok.
0
0
0
0
Bronson avatar
sima vizet nem ajánlom semmilyen komponens tisztítására. kizárólag alkohol bázisú tisztítószer a biztonságos. nyilván azzal is meg lehet oldani, de nem ajánlott.
0
0
0
0
Zoli73 avatar
Mikroszálas kendő és víz!
0
0
0
0
DJ Anonymus NH4SCN avatar
Sziasztok!
Milyen hatásos módszer van a monitoron lévő "pöttyök"(kosz)eltüntetésére?
Előre is köszönöm!
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Csak ne műszálas ecsettel, mert az nem éppen felhasználóbarát.

Én most megúsztam a portalanítást. Egyedül a gépház elejét vettem le kifújni. Mondjuk lehet azért, mert az asztalon tartom a gépet, nem a földön.
Nyárig kibírja, aztán vizsgák után kipucolom.
0
0
0
0
kenyerlangoss avatar
Egy havi por. Eléggé sok volt a gépemben.
https://kepkezelo.com/images/pglfj3oh34bi4vo3a5n2.jpghttps://kepkezelo.com/images/2xn5tb6stq6uzgx9kq31.jpg
0
0
0
0
kenyerlangoss avatar
Ecsettel csináld, a rongy beleakad.
0
0
0
0
maxrobi94 avatar
A videokártya tetejét (nem a ventis oldalát) mivel tudom biztonságosan takarítani? Jelenleg éppen nincs itthon sűrített levegő. Rongyal is neki foghatok valami vagy egy puhább ecsettel inkább?
0
0
0
0
vladtepes2 avatar
zsoca1199: Nem kellett volna ennyit halogatni a tisztítást, én nem is értem egyes emberek mit gondolnak? És ez igénytelenség és most kövezzetek meg, de az! Sok az a havi egyszer 15-20 perc? Míg kifújja, kiecseteli az ember a port? Nálam még annyi sem, mert rendszeresen karban tartom a gépem.
Itt egy videó lehet, sokatok látta már. De kérdem én: minek az ilyennek számítógép?

https://www.youtube.com/watch?v=uYrct06K1Lg
0
0
0
0
reszler112233 avatar
zsoca1199: A géped nem csak VGA takarítást kíván. Az egészet ki kéne takarítani.A processzor hűtőnek sem ártana egy takarítás.
0
0
0
0
DDarkness avatar
Bud: A gépem adatainál van feltöltve kép, már azon is látszik a por a vidikari tetején, amúgy félek hogy megsértem a forrasztást stb törölgetés közben.
0
0
0
0
no avatar
Tiszán tartása? Tartsuk a tiszán?
0
0
0
0
cseszka avatar
Az asszony nemtud róla,de én direkt ezért vettem kompresszort...😆 Na meg ha az ö vagy a gyerekek bicaját kell felpumpálni,csak könnyebb a komresszorral,mint a dzsikiszelös pumpával.Bár a gép többször volt vele fujva,mint a gumik...😃
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Hülyeség hogy lefújni nem lehet róla a port.Jó szájjal vagy egy pumpával lehet nem, de egy kompresszorral már igen.Ha van kompresszor akkor már 4-5 bár nyomás is elég hogy levigye a port.Tudom mivel tegnap csináltam én is és 4,5 bár nyomással simán lekapta a port a kártya tetejéről is.Pedig előtte szájjal hiába fújtam én is, úgy semmi nem jött le róla.
0
0
0
0
Funes avatar
Az széép, hány fokon üzemelt az a kártya, hogy ráégett a por ?? 😲
Egyébként nem igaz, hogy te nem tudod letörölni egy zsepivel vagy valami puhább ronggyal...

Egy képet szívesen megnéznék, hogy égett rá a cucc ! 😆
0
0
0
0
DDarkness avatar
A kifújás nem válik be mert ráégett a por a kártya tetejére. Egyébként felvettem a Compkerrel a kapcsolatot ez ügyben, várom hogy majd írjanak vissza 😃
0
0
0
0
BenjaminHun avatar
zsoca1199: Két perc kifújni kb! Felesleges vissza küldeni meg szerintem ők takarítani biztos nem fogják.
0
0
0
0
DDarkness avatar
Ha garanciával visszaküldeném a kártyát akkor kitakarítanák? (Compker-ből vettem), kerülne ez nekem pénzbe?
0
0
0
0
csuz-li avatar
Piero: Azt belsőleg kell használni. A gyógyszertárira meg rá van írva,m hogy "Csak külsőleg!" 😃

Bronson: Krumpli, na... 😃
0
0
0
0
Bronson avatar
csuz-li :
Az nem szöszöl. Ezeket a darabokat bevizezem


jó hát most vizes vagy nedves, krumpli-burgonya... 😊 gyógyszertárban is lehet kapni, nem olyan nagy cucc... 😀
0
0
0
0
Puffin avatar
Nálunk van jópár liter pálinka, de nem szoktam géptisztításra használni... 😃
0
0
0
0
csuz-li avatar
Bronson: Nem vizes, hanem nedves 😜. (Nekem bevált)
Amúgy tényleg jobb az alkohol, csak kinek van olyan otthon?
0
0
0
0
Bronson avatar
Mindkettő létező dolog 😀

[LINK]

[LINK]
0
0
0
0
Taylor_MF avatar
Most tévedtem ide.
Kompresszoros témára visszatérve, amelyik kompresszoron van olaj-vízleválasztó, annál nem kell félni a páratartalomtól, stb. Ha ilyen cucc nincs rajta, akkor én meggondolnám a kifújást, mivel a dugattyúknál is felhordja az olajat, amit beledolgoz a tartályba, plusz még a kondenzvíz. Ezt néha illik kidolgoztatni a rendszerből. Nekünk évente általában két diszperzites vödörnyi le szokott jönni a főtartályból.
Annyi, hogy nem szabad olyan csatlakozóra ráállni, amin van olajzó a légkulcsoknak stb, mert ha ki is fújod, akkor szépen be is teríted néhol egy kis vékony olajfilmréteggel. Ez mind tapasztalat. De egyébként a legegyszerűbb és legjobb módja a gépház takarításának. Főleg 10-11 bárral 😆

De mintha olvastam volna ilyen spray kialakítású dolgokról is amit meg lehet venni. Nem tudom, még nem láttam ilyeneket.
0
0
0
0
Bronson avatar
vizes rongy??? 😲 na ne már 😃 inkább alkoholos (izopropil pl) ronggyal, akkor tuti nem lesz gond! spray formájában is lehet kapni, nem is drága...
0
0
0
0
DDarkness avatar
Utána kb mennyi idő amíg megszárad?
0
0
0
0
csuz-li avatar
Ha az ecsettel nem megy, akkor valószínűleg már ráégett. Ilyenkor ki lehet venni a kártyát és egy nedves ruhával óvatosan letisztítani de nagyon vigyázva a forrasztásokra. Azután meg lehet szárítani akár hajszárítóval is, ha türelmetlen vagy, de vigyázni kell arra, hogy ne a legmelegebb legyen a levegő. Türelmesebbek kivárhatják, amíg megszárad.
Én egy kis rongydarabot használok, ami eredetileg egy szemüvegtörlő volt, csak szétvágtam. Az nem szöszöl. Ezeket a darabokat bevizezem, kinyomkodom és befogom egy szemöldökcsipeszbe és azzal dolgozom.
0
0
0
0
DDarkness avatar
Próbáltam ecsettel de semmi 😃
0
0
0
0
Bronson avatar
nagyon finom szálú fogkefe vagy ecset a megoldás, másképp nem nagyon lehet 😉
0
0
0
0
DDarkness avatar
A videokártyám tetejéről hogy szedjem le a port? Akár hogy próbáltam, nem akar lejönni. A gépem képein látszik is hogy fuldoklik a porban a vidikarim 😃
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Én ha neki esek kompresszorral előtte mindig kiengedem alul a kondenzvizet mielőtt belefújnék bármibe is.Mindig megcsinálom nehogy valami baj legyen.(Láttam már annyira kondenzvizes levegőt fújó kompresszort hogy átáztatott egy rongydarabot egy pillanat alatt.)
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció