Milyen SSD-t vegyek?

Szerző: niteforce, 2011. December 07., téma
Fórum » Asztali PC
Hozzászólások: 1 088
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Devis avatar
akkor se vennék samsungot ha hardverről van szó. telefonba meg tv-be első osztályú, de ha ssd akkor inkább ocz
0
0
0
0
nokiacsabika avatar
[LINK]ez egy hasznos oldal az ssd -ről olvassátok át aki még nem tette megéri
😀

[LINK]

[LINK]

Az SSD-k hiába gyorsabbak sokkal, mint egy normál HDD, egyelőre sokkal kisebbek és drágábbak is, ráadásul a használat intenzitásától függően hamarabb öregszenek is. Az öregedést az okozza, hogy a flash memóriachipek cellái csak véges számban írhatók újra. Egy SLC cellára átlagosan 100 ezerszer, míg egy MLC cellára 10 ezerszer lehet adatot felírni azelőtt, hogy az elektronika az adott területet megbízhatatlannak minősíti és letiltja. A gyártók többféle módszert használnak e jelenség kivédésére, általánosan bevett gyakorlat például az adatok újraelosztása, illetve vannak olyan gyártók is, akik tartalék tárhelyet építenek a meghajtóba, ami igény esetén pótolja az elfáradt cellák miatt kieső kapacitást. Ezzel együtt nem lehet megmondani, hogy egy-egy meghajtó meddig bírja szusszal, ami gátat szab a termékek korrekt összehasonlításának.

A helyzet most változhat, mert a JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) kidolgozott egy olyan eljárást, amivel a felhasználók tájékozódása e téren – legalábbis a tervek szerint – egyszerűbbé válik. A JEDEC egyrészt meghatározott egy sztenderd tesztelési metódust, másrészt egy olyan mutatót, amivel a gyártók megadhatják, hogy egy-egy termék mennyi adat felírását viseli el a névleges kapacitás csökkenése nélkül. Az eljárás egyelőre csak a vállalati szegmensbe szánt termékek teszteléséhez használható, de hamarosan elkészül az otthoni termékekhez is az ajánlás.

Az SSD meghajtók teljesítményének összehasoníthatóságával kapcsolatban korábban is számos probléma vetődött már fel, és ezeket nem minden esetben sikerült megnyugtatóan megoldani. A sebesség jellemzésére korábban volt például olyan javaslat is, ami az SSD-k specifikációját virtuális fordulatszámmal egészítette volna ki. Végül a gyártók más irányba mentek el, és a teljesítményt az IOPS (egy másodpercre jutó I/O műveletek száma) mutatóval jelzik.

Hogyan működik az SSD, élettartam stb !

[LINK]

Az SSD-k élettartama

Az SSD meghajtók legkényesebb paramétere az élettartam. Térjünk vissza az oxidréteg szerepéhez egy pillanatra; ez tartja meg a követő kapu töltöttségi szintjét. Azonban minden írási és törlési művelettel az oxidréteg ezen képessége csökken, egészen addig, amíg végül már nem képes annyi elektront a követő kapuban tartani, amennyi a megbízható működéshez szükséges lenne. Egy SLC meghajtó minden cellája nagyjából 100 ezer írást/törlést bír ki, míg egy MLC adattároló esetében ez az érték csupán 10 ezer.

Egy SSD meghajtó élettartama tehát két dologtól függ; egyrészt attól, hogy mennyire intenzíven használjuk, másrészt attól, hogy az elektronika mennyire intelligensen tudja az írási/törlési műveleteket vezérelni. És itt nemcsak arról van szó, hogy mennyire tudja egyenletesen „szétosztani” az adatokat a teljes adattároló felületen. Vegyünk egy olyan SSD-t, amelynél 4 Kbájt az oldalméret és 512 Kbájt a blokkok nagysága. Ha egy 4 Kbájtos fájlt törlünk, akkor nyilván nincs értelme annak, hogy az egész blokkot töröljük, majd újraírjuk a 4 Kbájt kivételével, mert ebben az esetben, habár fizikailag nem akartunk adatot felírni, 508 Kbájtot mégis felírna az elektronika. Ehelyett jobb a szóban forgó 4 Kbájtos terület használaton kívül helyezni, és a blokkot csak akkor törölni, ha a benne lévő adatok nagy része feleslegessé vált. Egy másik, tipikus helyzet; feltelepítjük a Windowst meg a programjainkat egy 80 Gbájtos SSD-re. Néhány combos programmal máris 50-60 Gbájt simán foglalt, többnyire olyan adattal, amit ki sem lehet robbantani a helyéről (az SSD-ket nem kell töredezettség-mentesíteni, ezért az explorer.exe az idők végezetéig ugyanott marad – elvileg). Vagyis, csupán 20-30 Gbájtnyi terület marad a továbbiakban az írásra. Egy okos elektronika éppen ezért nézi a cellák átlagos elhasználódását is, és a túlzott igénybevételnek kitett cellákat egy időre csak olvashatóként jelöli meg.

Fenti példákból világos, hogy a kért és a valóban elvégzett írási műveletek száma soha nem lesz azonos, utóbbi mindig több lesz. Hogy mennyivel, az csakis a vezérlésen múlik; hatékony programozással a kettő hányadosa alacsonyan (2 alatt) tartható, azonban egy hanyagul megírt vezérlőszoftver esetében akár 30-40 körül hányados is simán elképzelhető. A gyártók nem tolonganak közzé tenni ezt a valóban fontos adatot (más kérdés, hogy ellenőrizni amúgy sem lehetne), bár az Intel meghajtói esetében ismert, hogy ez az érték 1,1 körüli.

Hogy a meghajtók élettartama jobban értelmezhető legyen, egy kapaszkodó azért van. A nagyobb gyártók azt tűzték ki célul, hogy olyan SSD-ket készítsenek, amelyek öt éven át elviselik napi 20 Gbájt adat felírását – erre tehát elvileg minden ma kapható SSD képes. Ez egy otthoni/irodai gépbe bőven elég, ám hogy szerverben elég-e, azt szervere válogatja.

Megbízhatóság

Arról már esett szó, hogy az oxidréteg elhasználódása a cellákat használhatatlanná teszi, így felmerül a kérdés, hogy mi történik ilyenkor a már meglévő adatokkal. Semmi, ugyanis a cella vagy törlés, vagy adatírás közben fog meghibásodni; a már meglévő adatok pedig egyik esetben sem sérülnek, hanem egyszerűen átkerülnek egy másik, még működő helyre, amellett persze, hogy az adott cellát az SSD „halottnak” nyilvánítja. Ez elméletileg a kapacitás csökkenésével jár, a gyakorlatban azonban nem feltétlenül. A gyártók dönthetnek úgy, hogy tartalékcellákat állítanak csatasorba az ilyen esetekre, és ezzel elodázhatják az elhasználódást. (Persze előbb, vagy utóbb azért eljön az a pont, amikor már valóban csökken a meghajtó mérete.) És még valami: a meghajtók elektronikája pontosan ismeri a cellák állapotát, ezért pontosan meg tudja mondani, mikor használódik el az adattároló. Ez a S.M.A.R.T.-hoz hasonló szolgáltatás, annyi különbséggel, hogy az SSD-k esetében az adatok tényleg megbízhatók.

A NAND lapkák egy másik tulajdonsága inkább adhat okot aggodalomra: az oxidréteg ugyanis nem képes az idők végezetéig megtartani a követő kapu töltöttségi szintjét, ami az adatok sérülését eredményezheti. Magyarán, ha egy SSD-re adatokat írunk fel, az idővel magától törlődik. Ez az idő azonban elég hosszú; egy új SSD-t feltételezve legalább 8-10 év, míg egy olyan meghajtónál, amelynél a cellák élettartama a végéhez közeledik, kb. 1 év. Szóval a problémával a gyakorlatban nem fogunk találkozni.

A Samsung javít a 830 szériás SSD-k stabilitásán - frissítve!

[LINK]
0
0
0
0
northern avatar
Hétfőn összeraktam egy gépet amibe 2db 120-as ForceGT-t raktam be RAID0-ba, nagyjából ezt tudják, de még azért finomhangolom őket:

https://prohardver.hu/dl/upc/2012-03/22544_forcegtraid0.png
0
0
0
0
Joker avatar
hm akkor felejtős😃 köszi😀
0
0
0
0
no avatar
Hali!Múlthéten vásároltam egy OCZ Agility 3 -as 60Gb ssd-t.Rendkívül gyors lett tőle a rendszerem.Nem bántam meg a vásárlást 20+postaköltségembe került.Aki teheti ne sajnálja rá a pénzt sokat dob a lanton.Gyorsan betölti a wint és egyből indul minden alkalmazás nem kell várni percekig.
0
0
0
0
niteforce avatar
Attila007 írta:
hali szerintetek lehetne kapni valami jó ssd-t 9000 ért egy 30gb os elég lenne mert arra csak oprendszert akarok rakni.

30GB-s nem nagyon elég, hamar betelik, és az SSD-k lassulnak ha nagyon tele vannak. legalább 60-as kéne rendszernek.
0
0
0
0
Joker avatar
hali szerintetek lehetne kapni valami jó ssd-t 9000 ért egy 30gb os elég lenne mert arra csak oprendszert akarok rakni.
0
0
0
0
no avatar
Üdv!Szeretnék vásárolni egy ssd-t rendszerlemeznek 60 gigás elég lenne és sata3 portra lenne kötve.Tudnátok esetleg márkában ajánlani?OCZ Agility 3 néztem ki de lehet.hogy van tőle jobb is.
0
0
0
0
Logen33 avatar
niteforce írta:
Logen33 írta:
niteforce írta:
96 gigás kingston az jó lenne az van valakinek?

Gaboo7-nek van olyan.
Én ezt ajánlom: [LINK]
Vagy olyat vegyél mint amilyen toopa-nak is van, csak 60GB-os példányt.

ez tetszik 😀
korábban pakai is ezt ajánlotta 😀
sztem akkor ezt fogom megvenni 😜
köszi mindenkinek

😀
Én is ilyet akartam, de nem tudtak rendelni, így egy Agility 3 lett helyette. 😕(((
0
0
0
0
niteforce avatar
Logen33 írta:
niteforce írta:
96 gigás kingston az jó lenne az van valakinek?

Gaboo7-nek van olyan.
Én ezt ajánlom: [LINK]
Vagy olyat vegyél mint amilyen toopa-nak is van, csak 60GB-os példányt.

ez tetszik 😀
korábban pakai is ezt ajánlotta 😀
sztem akkor ezt fogom megvenni 😜
köszi mindenkinek
0
0
0
0
Logen33 avatar
niteforce írta:
96 gigás kingston az jó lenne az van valakinek?

Gaboo7-nek van olyan.
Én ezt ajánlom: [LINK]
Vagy olyat vegyél mint amilyen toopa-nak is van, csak 60GB-os példányt.
0
0
0
0
no avatar
az 35k ért láttam az *** . hu-n
http://www.argep.hu/main.asp?suche=96+gb+ssd&x=0&y=0
0
0
0
0
niteforce avatar
96 gigás kingston az jó lenne az van valakinek?
0
0
0
0
no avatar
OCZ vertex 3 néhol 29990 ba is van. Sata 2 van már 22 ezerért. Na de ne legyünk elfogultak az OCZ iránt nagyon jó a CORSAIR, INTEL, meg Kingston.
Ezek kiályak:
Corsair Force 3 60GB (CSSD-F60GB3-BK) 25 k
Crucial M4 SSD 64GB (CT064M4SSD2) 24 k
OCZ Agility 3 SATA III 2.5" SSD 60GB (AGT3-25SAT3-60G) 22k
de 96 gb os KIngston is se sokkal drágább.
Én sata 3 vennék mert nekem is csak sata 2 van de crystal disk markba alig lassab meg ugy veszek egyszer sata 3as alaplapot
0
0
0
0
niteforce avatar
Milyen SSD-t ajánlotok nekem 30 ezerig? kösz előre is 😀
0
0
0
0
DCMAN avatar
és a z OCZ VERTEX 3 60 gb-s ssd-t te menyiért vetted?
0
0
0
0
no avatar
Ja meg a sebeségem sata 2 re van korlátozav igy is megy nagyon. Amugy nem csak a irás olvaássi secesség számit ami már 500 mg felet van, hanem aze elérés. Meg a IOPs müveketek az a bizonyos 4k irás.
0
0
0
0
DCMAN avatar
hmmmm köszi a válaszod ezek alapján akor jónak tünik.na majd kiderül
0
0
0
0
no avatar
Helló DC man épp most vettem egy ssdt. Egy hete, nekem is ezek voltak a kérdéseim.
Nem voltam biztos benne hogy vegyem-e meg. De miótta megvettem nem bántam meg én mindenkinek ajánlani tudom. Egy OCZ VERTEX 3 60 gb ot vettem(mert 120 gb os néztem de most kell a pénz az IVY-re). De az valmi brutálisan gyors. Nagyon megy felére csökkent a betölési idő. Annyit beszélnek a sebbeség csökenésről de sz ha felére is csökken a sebessésge akor is 5 ször gyorsabb lesz mint a hadd. Ha venni akkarsz akkor hajrá.Sokat lehet olvasni hogy legyen a gép ssd kimélő. vegyen mindenki ssdt😀
0
0
0
0
pakai93 avatar
wdavid írta:
northern írta:
a SATA2 max sebessége 300MB/s.


lemaradt egy nulla nem? 😃 SATA2=3GB/s, SATA3=6GB/s 😀


jól irtad, csak ez nem az ssd-re vonatkozik, hanem magára az alaplapi sata csatlakozóra 😉
a sata2 ssd-nek viszont tényleg 300mb/s a max sebessége 😀
0
0
0
0
DCMAN avatar
ok köszi.de irtad ha 4 évig non stop megy a gép akor is müködik,de 4 év után is ugyan olyan gyors maradna mint a legelső bekapcsolásnál??majd ha meglessz az uj gép abba veszek egy 2tb-os winyot de akarnék venni egy ssd-t amire menne az op rendszer és ezért kérdeztem hogy meg-e éri megvenni és arra telepíteni a rendszert
0
0
0
0
Kmisi99 avatar
hát egy idő után meghalnak illetve lassulnak is mert van egy bizonyos működési idejük de ez ma már olyan hosszú hogy mire meghal már rég kidobtad mert egy 2tb os fog a gépedbe csücsülni kb. Vagyis lényegében ha felraksz egy windowst az ssd re és vagy 4 évig nonstop megy a gép és nonstop használod még akkor is menni fog ami ugye nagyon sok idő
0
0
0
0
DCMAN avatar
ssd-t érdemes venni?mennyi gond van velük?azt hallottam hogy egy idő után elvesztik a gyorsaságukat.vagy ettől nem kell félni?és 64 gb-s ben melyiket/milyet érdemes megvenni?
0
0
0
0
wdavid avatar
oké én kérek elnézést 😃
0
0
0
0
NTSC Jani avatar
Az gigabit/s.

Tehát 3000:8, így az reális.
0
0
0
0
Logen33 avatar
wdavid írta:
northern írta:
a SATA2 max sebessége 300MB/s.


lemaradt egy nulla nem? 😃 SATA2=3GB/s, SATA3=6GB/s 😀


😆 nem hiszem hogy lemaradt egy nulla. 😆 jó az úgy: 300MB/s 😆
0
0
0
0
wdavid avatar
northern írta:
a SATA2 max sebessége 300MB/s.


lemaradt egy nulla nem? 😃 SATA2=3GB/s, SATA3=6GB/s 😀
0
0
0
0
ricshard004 avatar
Pl arról,hogy a gyári értékek nem jelentenek semmit,mert gyakorlatban azt lehetetlen elérni. Az csak a gyártó által megadott elméleti maximum,semmi köze a valósághoz
0
0
0
0
niteforce avatar
értem, köszönöm. akkor valószínüleg egy ilyet fogok venni ha lejjebb megy az ára, és összejön rá a pénzem.
0
0
0
0
northern avatar
ricshard004 írta:
Ha utánanéznétek ph-s fórumon,hogy mi a helyzet nem beszélnétek ilyen baromságokat,mint amik itt mennek...elég sok hülyeséget olvasok😊

Mire gondolsz?

niteforce
igen, a sata eszközök keresztkompatibilisek, működik sata2-es csatin is, csak ott nem tudod kihasznlálni az SSD teljes sebességét, mert a SATA2 max sebessége 300MB/s.
0
0
0
0
niteforce avatar
northern írta:
niteforce írta:
sziasztok
beruháznék egy SSD-re
ezt néztem ki:
https://gepigeny.hu/webaruhaz/product.php?id=624

ez jó?
win7 + pár progi lenne rajta.
illetve mennyi az esélye, hogy őszre 20K alá csökken az ára?
kösz előre is


Jó SSD, nekem is ilyen van csak Corsair változatba (az F60 az ugyanilyen), viszont ha most vennék akkor tuti SATA3-ast vennék mert azok kétszer ilyen gyorsak, még akkor ha a mostani lapodon esetleg nincs SATA3.

nincs sata 3-masom az a baj 😞de lehet hogy akkor egy sata 3-mast veszek, és akkor az ugye problémamentesen menne a sata 2-es lappal is, igaz?ű
https://gepigeny.hu/webaruhaz/product.php?id=1691
ez akkor jó?
0
0
0
0
ricshard004 avatar
Ha utánanéznétek ph-s fórumon,hogy mi a helyzet nem beszélnétek ilyen baromságokat,mint amik itt mennek...elég sok hülyeséget olvasok😊
0
0
0
0
northern avatar
niteforce írta:
sziasztok
beruháznék egy SSD-re
ezt néztem ki:
https://gepigeny.hu/webaruhaz/product.php?id=624

ez jó?
win7 + pár progi lenne rajta.
illetve mennyi az esélye, hogy őszre 20K alá csökken az ára?
kösz előre is


Jó SSD, nekem is ilyen van csak Corsair változatba (az F60 az ugyanilyen), viszont ha most vennék akkor tuti SATA3-ast vennék mert azok kétszer ilyen gyorsak, még akkor ha a mostani lapodon esetleg nincs SATA3.
0
0
0
0
niteforce avatar
sziasztok
beruháznék egy SSD-re
ezt néztem ki:
https://gepigeny.hu/webaruhaz/product.php?id=624

ez jó?
win7 + pár progi lenne rajta.
illetve mennyi az esélye, hogy őszre 20K alá csökken az ára?
kösz előre is
0
0
0
0
northern avatar
SyntaxXx írta:
Igen, de tudomásom szerint az Agility 3 sokszor befagyik.


Erről még nem hallottam, de mondjuk FW update-et már csak kiadtak hogy ha ez így van.
0
0
0
0
SyntaxXx avatar
Igen, de tudomásom szerint az Agility 3 sokszor befagyik.
0
0
0
0
northern avatar
almos írta:
OCZ Vertex 2 SATA II 2.5" SSD 60GB
vagy
OCZ Agility 3 SATA III 2.5" SSD 60GB (AGT3-25SAT3-60G)


Szerintem egyértelmű hogy Agility 3

Vertex 2 = SATA2 285 / 275 (szekvenciális írás / olvásás)
Agility 3 = SATA3 525 / 475

northern írta:
almos írta:
OCZ Vertex 2 SATA II 2.5" SSD 60GB
vagy
OCZ Agility 3 SATA III 2.5" SSD 60GB (AGT3-25SAT3-60G)


Szerintem egyértelmű hogy Agility 3

Vertex 2 = SATA2 285 / 275 (szekvenciális írás / olvásás)
Agility 3 = SATA3 525 / 475


ergó az Agility majdnem dupla olyan gyors
(ez szerkesztés akart lenni, csak véletlen a válasz gombra nyomtam)
0
0
0
0
SyntaxXx avatar
almos írta:
OCZ Vertex 2 SATA II 2.5" SSD 60GB
vagy
OCZ Agility 3 SATA III 2.5" SSD 60GB (AGT3-25SAT3-60G)


OCZ Vertex 2
0
0
0
0
almos avatar
OCZ Vertex 2 SATA II 2.5" SSD 60GB
vagy
OCZ Agility 3 SATA III 2.5" SSD 60GB (AGT3-25SAT3-60G)
0
0
0
0
gisti avatar
igen nézz pár teszt videot az ujjak a legjobbak.eszméletlen gyorsak
0
0
0
0
wdavid avatar
én is gondolkodok egy 64 gigás beszerzésén 😃 a Kingston jó SSD-ket gyárt?
0
0
0
0
gisti avatar
lehet de eddig nem volt baja ugy hogy marad ez oprendszernek meg majd veszek egy 250-est a steamnek
0
0
0
0
pakai93 avatar
igen, de az ssd-nél van egy olyan kritérium, h 20%-nak üresen kell maradni h tartsa a várt sebességet, mert ha nincs meg a szabad 20% neki akkor belassul picit 😉
0
0
0
0
gisti avatar
nem kell böven elég neki csak a tiszta oprenszer van rajta eddig elég neki
0
0
0
0
NTSC Jani avatar
Csináltam egy 100 gb-os particiót a Hdd-n a Win7-nek (64-bites), és már 23 gb meg is telt, pedig alig több mint 2 hete raktam a rendszert.

Tehát SSD-ből is kell legalább 64 gigás. ha a rendszernek akarunk egyet beszerezni. 😜
0
0
0
0
gisti avatar
helló én most vettem egy ilyent Kingston SSDNow V100 32GB de tervezem hogy egy 250 GB-osra be fektessek mert nagyon ott van sokkar gyorsabban megy vele minden
0
0
0
0
CsehMedve avatar
Ez egy remek 5let szerintem mivel én is egyike vagyok azoknak aki hamarosan beruháznak egyre csak megvárom amíg lemennek az ünnepek, meg kicsit elviselhetőbbek lesznek a HDD árak mivel akkor egyszerre cserélném le az összes háttértárat.
Úgyhogy tanácsokért majd fogok erre járni amint akruális lesz 😀
0
0
0
0
niteforce avatar
Mivel az SSD-k egyre népszerűbbek, és az áruk is csökken, ezért gondolom egyre többet vásárolnak SSD-t, szerintem ideje már külön témát szentelni nekik 😀
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció